Kunder taber millioner på bankkonkurs – ejerne tjener milliarder

Ejerne og direktionen i konkursbanken FIH Erhvervsbank står til at tjene 4,4 mia, viser ny bog.

Tidligere adminstrerende direktør i FIH Erhvervsbank Henrik Sjøgren er blandt de folk i bankens ledelse, der tjener penge, når FIH Erhvervsbank lukker. (Foto: Morten Germund © Scanpix)

Det kan være en god forretning at lukke en bank - især hvis man undervejs kan overtale staten til at spænde et sikkerhedsnet ud under banken.

Det er blandt konklusionerne i bogen ’Kunsten at tømme en bank’ af erhvervsjournalist Thomas G. Svaneborg.

I bogen gennemgår han forløbet med FIH Erhvervsbank, der gik fra at være Danmarks femte største bank til at måtte dreje nøglen om.

Forgyldte direktører

FIH Erhvervsbank var en erhvervsbank, der rettede sig mod små- og mellemstore virksomheder.

Afviklingen af FIH Erhvervsbank har kostet mange af bankens kunder mange millioner kroner, og flere af kunderne er selv gået konkurs som følge af bankens konkurs. Men ejerne og direktionen står til at tjene mere end 4,4 milliarder kroner, når det endelige bo i banken kan gøres op i 2017.

Direktionen i FIH Erhvervsbank med direktørerne Henrik Sjøgren og Christian Dyvig i spidsen står til at tjene mere end 140 mio. kroner og Christian Dyvig, Fritz Schur og det svenske forsikringsselskab Folksam tjener mindst 1,2 milliarder kroner fremgår det af bogen.

Bittert milliontab

Den største gevinst går dog til pensionskassen ATP, der står til at få to milliarder kroner, efter pensionsgiganten købte 49 procent af aktierne i FIH Erhvervsbank i 2011. PFA pension står til at tjene 792 millioner kroner.

Helt så heldig var Bent Schou Jensen ikke.

Sammen med en række andre investorer købte han en ejendom i Finland. FIH Erhvervsbank anbefalede dem et såkaldt renteswap-lån, men allerede året efter opsagde banken lånet, og tvang dermed investorerne til at sælge ejendommen, da banken kom i vanskeligheder.

Renteswap-lånet og det forhastede salg af ejendommen kostede ejendomsinvestorerne 18 millioner kroner, og to af dem er efterfølgende gået konkurs.

- Bitter er et voldsomt ord, men det er man jo, siger Bent Schou Jensen.

Statsgaranti på en halv mia

Med til historien om FIH Erhvervsbank hører, at staten i høj grad forsøgte at holde hånden under FIH Erhvervsbank. Det skete dels ved, at staten lånte FIH Erhvervsbank to milliarder kroner, og ved at staten stillede desuden en bankgaranti på 50 milliarder kroner igennem bankpakke II.

I Bankpakke V vedtog Folketinget desuden, at FIH Erhvervsbank kunne overdrage ejendomslån for 16 milliarder kroner til Finansiel Stabilitet.

Bankpakken blev kaldt udviklingspakken, fordi regeringen troede på, at pakken kunne fremtidssikre FIH Erhvervsbank og dermed sikre, at små- og mellemstore virksomheder i mange år fremover havde en sund bank at låne penge af.

Det skete langt fra for kunderne– tværtimod oplevede en masse kunder, at de blev presset ud af banken ved at deres lån bliver opsagt eller solgt videre til andre banker.

- Det var ikke den intention, der lå i bankpakken. Man er blevet taget i røven. Man er blevet presset ud i en situation, hvor man siger, at det er banken, der er skyld i, at man ikke kan lave forretning, siger tidligere kunde i FIH-Erhvervsbank Bent Schou Jensen.

Facebook
Twitter