Kunderne betaler regningen: Bankers nølen med at tilbyde dankort på mobilen betyder højere gebyrer

Kun Danske Bank tilbyder i dag deres kunder at bruge dankort på mobilen. Resten bruger de dyrere visa eller mastercard.

For Jesper Lundberg, der er indehaver af butikken Kioskland i Greve og formand for Nærbutikkernes Landsforening, er nyheden om den kommende prisstigning et slag i maven.

Rettelse: Der er fjernet dele af et citat fra Jesper Lundgren, som efterlod det indtryk, at bankerne frit kan skrue op for gebyret på visa/mastercard. Det er ikke korrekt, da bankernes gebyrer er reguleret ved EU-lov. Desuden er faktaboks om gebyrstruktur på kortbetalinger tilføjet.

1. april bliver det dyrere for butikkerne, når du betaler med dankort.

Gebyret bliver sat op med 8,9 procent, fordi færre bruger dankortet, og i stedet betaler med mobiletelefonen. Det kan for eksempel være med Google Pay eller Apple Pay.

Mange danskere lader nemlig pungen være derhjemme, når de handler. I dag står Apple Pay for eksempel for 25 procent af alle betalinger i fysiske butikker, anslår Nets.

- Det er den hastige udbredelse af Apple Pay i butikkerne, der er den primære årsag til udviklingen, siger Esben Torpe Jørgensen, direktør i Nets med ansvar for dankort.

Dankortet er det betalingskort i Danmark, der har de laveste gebyrer for butikkerne.

Men fordi de danske banker ikke just har haft foden på speederen, når det kommer til at tilbyde deres kunder dankortet på telefonen, så risikerer det billige betalingsmiddel at blive udkonkurreret i mellemtiden, lyder det fra Forbrugerrådet Tænk.

- Det kommer til at betyde dyrere produkter for borgerne. Og det mener jeg er et problem, som vi skal tage meget seriøst, siger Uffe Rabe Krag, der er politisk chef i Forbrugerrådet Tænk.

Bankerne tjener milliarder, men nøler med den billigste løsning

Når du griber mobilen for at betale for dagligvarer eller bland selv-slik, så er det visa-delen af dit visa/dankort, du betaler med.

I hvert fald for kunder i alle andre banker end Danske Bank, der i dag er den eneste bank, der tilbyder at bruge dankortet til mobilbetaling.

Danske Bank har haft det rød-hvide kort på mobilen siden 2022. I en rundringning svarede en række banker i november til Forbrugerådet Tænk, at de arbejder på samme løsning.

Det er en bedre forretning for bankerne, at kunderne bruger visa eller mastercard frem for dankortet, fordi bankerne godt må tjene penge på de udenlandske kort, men kun kan få dækket deres udgifter med et dankort.

- Bankerne har mulighed for at tjene nogle andre beløb på de internationale betalingskort end på dankort, siger Uffe Rabe Krag.

For Jesper Lundberg, indehaver af butikken Kioskland i Greve og formand for Nærbutikkernes Landsforening, er nyheden om den kommende prisstigning et slag i maven.

- Jeg har det selvfølgelig virkelig ærgerligt over, at det er butikkerne, der skal betale. I gamle dage var det jo bankerne, der stod for pengene, og os andre, der stod for at sælge varer. I dag er det os, der skal betale hele gildet, siger han.

Ifølge ham er det bankernes skyld, at priserne på dankortet nu stiger.

- Grunden til, at der er færre, der har brugt dankortet, er jo, at bankerne har sørget for at holde det væk fra de nye betalingsmuligheder, der er på markedet. Fordi at deres indtjening på visa og mastercard er langt højere end på dankortet, som er politisk reguleret, siger han.

Kioskejeren efterspørger politisk handling.

- Med bankernes overskud, vi senest har set, der ligger i absurde højder, kunne man godt tænke sig, at der kom et politisk indgreb på det her område, lyder det.

Se, hvad nogle af kunderne har at sige.

Prisstigning betales af forbrugeren

Henrik Sedenmark, der er fagchef for betalinger i Dansk Erhverv, er ærgerlig over, at butikkerne fra den 1. april vil skulle betale 8,9 procent mere i gebyr til banken for at modtage penge fra et dankort.

- I forvejen har butikkerne været ganske pressede de seneste par år, og nu kommer der så en øget udgift, siger han.

Fagchefen er dog ikke i tvivl om, hvor regningen i sidste ende lander.

- Den udgift bliver jo i sidste ende væltet over på forbrugeren, som skal til at betale en lille smule mere for varerne. Der er jo i sidste ende ikke andre end forbrugerne til at betale, siger Henrik Sedenmark.

Jesper Lundberg, indehaver af butikken Kioskland i Greve og formand for Nærbutikkernes Landsforening tror, at der skal handles nu for at holde dankortet i live.

- Jeg kunne ønske mig, at man fra politisk hold reddede dankortet, inden det dør. Så vi har det her gode, billige - for alle parter - betalingskort i Danmark, siger han.