Kunstig intelligens og sms-koder skal gøre livet surt for Dankort-svindlere

Misbruget af Dankort er steget de seneste par år, og derfor lancerer Nets nye sikkerhedstiltag.

Fremover vil du få en kode på sms, hvis du nethandler for mere end 450 kroner med dit Dankort. Det skal være med til at nedbringe misbruget. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Svindlen med Dankort er steget de seneste år.

Nye tal fra Nets viser, at misbrug af Dankort på nettet beregnet i kroner er steget med cirka 85 procent fra 2015 til 2016.

Men snart kan du måske slippe for at få at vide, at dit Dankort er spærret på grund af mistænkelige transaktioner. Nets, der administrerer dankortet, forventer nemlig et markant fald i misbruget.

Selskabet vil blandt andet øge sikkerheden på nethandel ved at lancere et nyt sikkerhedssystem, som betyder, at man får tilsendt en kode på sms, som man skal bruge, hvis man handler for over 450 kroner.

Det er et initiativ, som kommunikationschef hos Foreningen for Dansk Internethandel Henrik Theil byder velkommen.

- Dels sikrer det, at kunderne ikke bliver skræmt væk, fordi det ikke er for besværligt, og dels sikrer det, at netbutikkerne får deres penge, siger han.

Robotangreb kan stoppes

Dankortsvindlerne nyeste våben er robotangreb, hvor man hæver mange små beløb på et enkelt Dankort via en computer. Men et nyt program, der benytter sig af kunstig intelligens, vil konstant overvåge alle dankorttransaktioner for at gøre livet surt for svindlerne.

- Vores systemer analyserer alle transaktioner, der går igennem Nets, og hvis systemet ser nogle mærkelige tendenser, så standses transaktionen, inden den går igennem, forklarer Jeppe Juul Andersen, der er ansvarlig for Dankort i Nets.

Sms-sikkerhedssystemet ’Dankort Secured by Nets’ er allerede trådt i kraft.

Hvis du ønsker at handle for over 450 kroner på dit Dankort, skal du sikre dig, at din bank har dit mobilnummer. Det kan du gøre i din netbank, på dankort.dk eller ved at ringe til din bank.