Kvickly, SuperBrugsen og Irma samles i én kæde

Nyt supermarked med navnet Coop ser dagens lys efter sommerferien.

Irma lukker som dagligvarekæde, men fortsætter som brand. (Foto: © Brian Bergmann)

Når sommerferien i år går på hæld, så kan det være slut med den ikoniske Irma-pige.

Supermarkedskæden laver nemlig en stor relancering og samler Kvickly, SuperBrugsen og Irma i én kæde.

Den kommer til at bære navnet Coop, og de første butikker i den nye stor-kæde åbner efter sommerferien i år.

Det oplyser selskabet i en pressemeddelelse.

Med den nye struktur går Coop fra at have haft otte kæder til at have tre.

De kommer til at hedde Coop/Coop.dk, 365discount og Brugsen.

Sammenlægningen er en del af en ny strategi, som ifølge detailhandelsvirksomheden skal skaffe danskerne bedre og billigere dagligvarer, lyder det i pressemeddelelsen.

Mest bemærkselsesværdigt er det nok, at Irma lukker som butikskæde. I stedet bliver Irma et landsdækkende mærke, hvor et større antal Irma-varer vil kunne fås i alle Coop-supermarkederne.

'Smerter os dybt'

Af de 65 Irma-butikker konverteres de ni største til den nye Coop-kæde, 28 til 365discount og de 11 mindste til Brugsen, mens 17 lukker.

- Det er en beslutning, der smerter os dybt. For vi har enorm respekt for den stærke kultur i Irma, den enestående medarbejder-indsats og de mange kunders loyalitet og varme følelser for kæden.

- Men vi må desværre konstatere, at markedsgrundlaget ikke længere er til stede for Irma som selvstændig kæde: Kunderne går mere og mere i discount og Irma har større og større underskud. Samtidig er kæden nede i en størrelse, hvor det gør det vanskeligt at udvikle unikke varer, som er et af kædens særpræg, siger Kræn Østergård Nielsen, der er administrerende direktør i Coop.

De cirka 2.000 medarbejdere i Irma vil i videst muligt omfang blive tilbudt job i Coop. Sammenlægningen fører dog til, at Coop nedlægger 600 stillinger.

Irma-butikkerne fortsætter normalt frem til omkring 1. april, hvorefter konverteringerne og lukningerne begynder, løbende frem mod årsskiftet.

Dårligste resultat i historien

Med Irmas farvel som dagligvarekæde, så sættes et punktum på en 136 år lang historie. Det var nemlig i 1886, at enkefru Schepler begyndte at sælge æg fra en lille kælderbutik.

I 1982 blev Irma opkøbt af supermarkedsgiganten Coop, men har i de seneste mange år kørt med konstante underskud.

I september sidste år meldte Coop ud, at SuperBrugsen og Kvickly skal samles i én kæde, og nu bliver Irma så også en del af sammenlægningen.

Det kommer som en konsekvens af, at koncernen ser ind i et dundrende underskud i 2022 ovenpå rekordår i 2020 og 2021.

Det skyldes blandt andet, at mange kunder køber discount i stedet.

- Samtidig er vi ramt af prisforhøjelser fra leverandører, som vi langt fra, har fået hjem i vores priser til kunderne. Sammen med eksplosive stigninger i energiomkostningerne, har det medført et meget stor fald i indtjeningen, og vi forventer det dårligste resultat i Coops historie, et underskud på et stort, trecifret millionbeløb, siger Kræn Østergård Nielsen.