Kviklåndirektør om S-forslag: Det er et temmelig hårdt angreb på ytringsfriheden

Socialdemokratiet vil bekæmpe kviklån med forbud mod reklamer og loft over antallet af lån.

I 2015 blev der ifølge Politiken optaget 172.485 kortfristede web- eller sms-lån. 20.905 af de lån blev ikke betalt tilbage til tiden. (Foto: © Olafur Steinar Gestsson, Scanpix)

- Det er et temmelig hårdt angreb på ytringsfriheden.

Sådan lyder reaktionen fra Christina Trauboth, der er direktør i Gokredit, der tilbyder kviklån. Hun er også talsperson for digitale långivere.

I dag foreslår Socialdemokratiet nemlig, at reglerne for kviklån skal skærpes. Det skal blandt andet ske ved markant færre reklamer for de hurtige lån i det offentlige rum, skriver Politiken.

- Tusindvis af mennesker bliver hvert år fanget i en gældsfælde, når de bevæger sig ind på kviklånsmarkedet. Man bliver bombarderet med reklamer og enorme renter og afdragsordninger, som ingen rigtigt kan gennemskue. Der er behov for at få strammet op, siger S-erhvervsordfører Morten Bødskov.

Ingen reklame for lån til iPhone

Men hvis reklamer for kviklån ikke længere må være at se, så må de samme regler nødvendigvis gøre sig gældende for alle andre i branchen, mener Christina Trauboth.

- Hvis det skulle blive sådan, skal forslaget så ikke gælde for hele den finansielle branche – altså for alle der udsteder forbrugslån? I så fald skal man heller ikke kunne reklamere for lån til at købe en ny iPhone for eksempel, siger hun.

Socialdemokratiet peger i Politiken på 10 forslag, der skal bekæmpe kviklån. Partiet mener, at det bør undersøges, hvordan et direkte forbud mod reklamer – som man har på tobak – kan strikkes sammen. Derudover foreslår S, at en person maksimalt må have to kviklån på 30.000 kroner ad gangen.

- Tobak er sundhedsskadeligt. Det mener vi ikke, at vores lån er. I øvrigt kan man stadig se tobaksvarer på hylderne i supermarkedet, er Christina Trauboths modsvar.

Gældsregister for alle

I 2015 blev der ifølge Politiken optaget 172.485 kortfristede web- eller sms-lån. 20.905 af de lån blev ikke betalt tilbage til tiden. Det betyder, at renten stiger voldsomt – i nogle tilfælde til mere end 1.000 procent om året. Det betyder, at borgere risikerer at ende i en gældsspiral, som kan være rigtig svær at komme ud af.

Socialdemokratiet foreslår også, at der indføres et nationalt kreditregister, der registrerer alle lån, der bliver taget i landet.

- Vi arbejder allerede for et låneregister, hvor også banker skal indberette alle de lån, der bliver optaget. På den måde vil branchen nemlig hurtigt kunne se, hvad en person skylder. Så det støtter vi i høj grad. Så får vi nemlig det overblik, der skal til at sikre, at de svageste forbrugere kan betale tilbage, siger Christina Trauboth.

- Vi kan ikke tvinge bankerne til at være med i et gældsregister. Et gældregister skal være offentligt administreret og det skal være obligatorisk for alle at deltage, for ellers giver det ikke mening.

I 2016 indførte den Venstre-ledede regering 48 timers-reglen på kviklån. Den betyder, at forbrugere skal genbekræfte, at de vil optage lånet 48 timer efter, at de har bedt om lånet første gang.

Det er dog lykkedes lånefirmaerne at omgå reglen ved at ændre deres lånetilbud.