Kviklånsfirma trodser politianmeldelse: Ruller videre med kritiseret 'kassekredit'

Flere firmaer er anmeldt for at kalde kviklån for 'kassekreditter', men én hjemmeside kører videre med navnet.

Sidste år blev der udstedt 357.000 kviklån, viser tal fra brancheforeningen Digitale Långivere.

Det var en af de mere alvorlige sager, da Forbrugerombudsmanden i begyndelsen af i år politianmeldte seks kviklånsfirmaer for at have givet lån til dårlige betalere og vildledt kunder.

Blandt andet har flere af virksomhederne tilbudt lån som såkaldte ’kassekreditter’ i strid med reglerne, lyder kritikken fra forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen.

- Fem af de seks virksomheder er anmeldt for at bruge betegnelsen 'kassekredit' om lån, der efter vores opfattelse ikke er kassekreditter, siger hun.

Men selvom sagerne i øjeblikket ligger hos politiet, og virksomhederne risikerer bøder, så har et af kviklånsfirmaerne, Finans 247, holdt fast i at bruge hjemmesiden Kassekreditten.dk, hvor selskabet tilbyder hurtige lån på op til 15.000 kroner.

Det får nu Forbrugerombudsmanden til igen at løfte sin pegefinger i sagen. Andre af de politianmeldte kviklånsfirmaer har efter anmeldelsen rettet ind, lyder det.

Tip os

  • Har du taget forbrugs- eller kviklån, som du ikke har kunnet betale tilbage? Skriv til ahec@dr.dk

- Størstedelen af de selskaber, vi har politianmeldt, har fjernet ordet kassekredit. Men det er der et enkelt selskab, der ikke har. Det har vi selvfølgelig noteret os, siger Christina Toftegaard Nielsen.

Sådan ser hjemmesiden ud:

(© Skærmbillede fra Kassekreditten.dk)

'Heldigvis ikke sædvanligt'

Det er ifølge Christina Toftegaard Nielsen meget usædvanligt, at virksomheder fortsætter i samme spor, når Forbrugerombudsmanden går ind i en sag.

- Det er heldigvis ikke sædvanligt. Langt størstedelen af virksomheder ændrer deres markedsføring, allerede når vi skriver et brev, siger hun.

Også hos forbrugerorganisationen Forbrugerrådet Tænk er man chokeret over, at Finans 247 kører videre med lån fra hjemmesiden trods politianmeldelsen, siger seniorøkonom Morten Bruun Pedersen.

- De tilbyder ikke en kassekredit, men kalder sig Kassekreditten.dk. Det er misvisende at kalde det kassekredit, når vi snakker om lån med ÅOP-renter, der ligger på omkring 300 procent. Kassekreditter, som typisk er bankprodukter, ligger på en 10-15 procent, siger han.

Med Forbrugerrådet Tænks øjne er ordet kassekredit med til at give de hurtige forbrugslån et mere "seriøst skær". Men der er ifølge seniorøkonomen tale om "lånte fjer".

- Vi ved, at forbrugere har svært ved at begå sig med finansielle produkter, og den kundegruppe, man går efter her, har måske endnu sværere ved det. Så jeg mener, det er vildledende at fremstille det som om, at det er en ganske almindelig kassekredit, siger Morten Bruun Pedersen.

'Kan få betydning i straffesag'

Ifølge forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen kan virksomheden heller ikke undskylde sig med, at man kun bruger ordet 'kassekreditten' i navnet på hjemmesiden uden at kalde lånene for kassekreditter.

- Ikke efter vores opfattelse. Det navn, en virksomhed har, er også markedsføring af de produkter, de sælger, siger Christina Toftegaard Nielsen.

Sagen om Kassekreditten.dk er sammen med de fem andre sager under behandling hos politiet. Det bekræfter Københavns Politi i en e-mail.

Men så længe virksomheden Finans 247 fortsætter med at bruge hjemmesiden til at låne penge ud, kan det få betydning for sagen mod kviklånsfirmaet, hvis virksomheden senere bliver dømt til at betale en bøde i sagen, mener Forbrugerombudsmanden.

- Selskabet er politianmeldt, og hvis dommeren er enig med os i, at deres lån ikke er kassekreditter, og at der dermed er tale om vildledende markedsføring, så kan det naturligvis få en betydning i straffesagen, at virksomheden har fortsat markedsføringen af lånene som kassekreditter, siger Christina Toftegaard Nielsen.

Firmaet Finans 247, der ejer kassekreditten, ønsker ikke at stille op til interview. Direktør Mikkel Winston siger til DR Nyheder:

- Vi sagsbehandler ikke sager med Forbrugerombudsmanden via DR. Derudover har jeg ingen kommentarer.