To kvinder lægger sag an mod Mærsk for at vende det blinde øje til voldtægt og chikane

To kvinder lægger sag an i USA mod Mærsk for at ikke at passe godt nok på dem, da de var i praktik på rederiets skibe.

Hope Hicks anklager sin nærmeste chef ombord på et af Mærsks fragtskibe for at have voldtaget hende, da hun stod i lære på skibet. (© Maritime Legal Solutions)

To kvinder lægger nu sag an mod Mærsk og beskylder den danske rederikoncern for ikke at tage ansvar og gøre nok for at forebygge flere sager om voldtægt og sexchikane.

Sagerne, som skal føres som civile erstatningssøgsmål i New York, kommer efter flere dage med fortællinger om grænseoverskridende og chikanerende adfærd ombord på flere af Mærsks skibe.

- Det, de to kvinder var udsat for, var forventeligt og kunne have været udgået, hvis Mærsk havde taget ansvar, udtaler kvindernes forsvarsadvokat, Steven J. Kelly, som er partner i advokatfirmaet Sanford Heisler Sharp.

En gennemgang af de aktuelle sagsanlæg tegner et billede af yderst alvorlige anklager.

Tvunget til druk og voldtaget

Den ene af kvinderne – Hope Hicks – fortalte sidste år anonymt om sine oplevelser, men nu står hun frem med navn og billede.

- Jeg er ikke længere bange for reaktionerne fra branchen eller min uddannelse, nu ønsker jeg bare at få de her sager frem i lyset, siger Hope Hicks til DR Nyheder og tilføjer:

- Alt for længe har det været alt for svært for ofre at stå frem. Jeg håber, at min sag vil inspirere andre til at gøre det samme.

Hun er under uddannelse til maskinmester på United States Merchant Marine Academy (USMMA), og som del af studiet var hun i 2019 i praktik ombord på et af Mærsks fragtskibe.

Ifølge søgsmålet lider Hope Hicks i dag af stress og angst som konsekvens af sine oplevelser til søs. (© Maritime Legal Solutions)

Ifølge sagsanlægget var den dengang 19-årige Hope Hicks den eneste kvinde ombord, og hendes førstemester – hendes nærmeste chef – kom gentagne gange med seksuelle jokes og kommentarer til Hope Hicks udseende og fremtoning. Dette skete angiveligt også foran andre ansatte i maskinrummet.

Efter omkring 50 dage ombord på fragtskibet afholdt førstemesteren en mindre sammenkomst i sin kahyt, hvor han og andre drak alkohol, selvom dette strider imod Mærsks alkoholpolitik.

Hope Hicks blev overtalt til at deltage og blev ifølge sagsanlægget tvunget til at drikke 8-10 shots, hvorefter hun fik et kortvarigt black out.

Dagen efter vågnede hun nøgen i sin seng.

I søgsmålet står der yderligere, at der var blod på hendes lagner, mærker på hendes krop, og at hun var øm især omkring sit underliv.

Hope Hicks husker dele af voldtægten tydeligt; blandt andet, hvordan førstemesteren tvang sin penis ind i hendes mund, og at han voldtog hende vaginalt.

Morgenen efter fik hun et opkald fra en anden kollega, der meddelte, at førstemesteren havde givet hende fri, og at hun ikke behøvede møde i maskinrummet.

Senere samme dag blev Hope Hicks ifølge søgsmålet indkaldt til møde i førstemesterens kahyt. Her gjorde han det klart, at han blot havde hjulpet hende i seng dagen før, og at det ville få alvorlige konsekvenser, hvis Hope Hicks fortalte andet til skibets kaptajn eller andre i rederiet.

Hope Hicks passede sit arbejde ombord i yderligere 50 dage. Ifølge søgsmålet mente hun ikke, det ville nytte at klage til skibets kaptajn, og hun kendte ikke til andre klage- eller rådgivningsmuligheder.

- Det var min nærmeste chef, der har gjort de her ting imod mig. Han var gode venner med sin chef og skibets kaptajn, så jeg følte ikke, jeg havde nogen, jeg kunne henvende mig til, siger Hope Hicks.

Først i oktober sidste år fortalte hun offentligt om episoden, hvorefter Mærsk foretog en intern undersøgelse og som konsekvens fyrede fem ansatte.

Sexchikane var et kendt problem

Sagens anden kvinde var også under uddannelse, da hun i 2021 oplevede ’ekstrem sexchikane, uønsket berøring og diskrimination’ fra en kollega ombord på samme skib, som Hope Hicks var praktikant på.

Ifølge sagsanlægget var hun så utryg ombord på skibet, at hun sov med en køkkenkniv ved sin seng.

Da hun fortalte om episoderne til Mærsks Designated Person Ashore (DPA) - en særligt udpeget, som netop skal hjælpe medarbejdere, der føler sig i problemer på havet - svarede vedkommende ifølge søgsmålet:

- Det her kan ikke fortsætte, hvilket ifølge kvindernes forsvarsadvokat indikerer, at DPA'en tidligere har modtaget samme typer klager over den pågældende kollega.

I sagsanlægget lægges der desuden vægt på, at USMMA’s praktikdel allerede i 2016 blev indstillet på grund af flere klager om sexchikane. Da ordningen blev genindført i 2017, blev det pålagt Mærsk og andre rederier at sørge for, at forebygge og beskytte praktikanterne mod sexchikane og anden grænseoverskridende adfærd.

Ifølge de aktuelle sagsanlæg blev kvinderne ikke på noget tidspunkt introduceret for et krænkelseskodeks, og de mener heller ikke, at besætningens øvrige medlemmer har modtaget de kurser om krænkende adfærd, som ellers er påkrævet.

- Jeg er langt fra den eneste, det her er sket for. Det har jeg senere fundet ud af. Jeg tror ikke et øjeblik på, at Mærsk ikke har kendt til problemerne tidligere, siger Hope Hicks.

Mærsk vil ikke kommentere på de konkrete sager, men har sendt en skriftlig kommentar til DR Nyheder:

- Vi er dybt berørte over de sager, som er kommet frem. Vi skal enhver uacceptabel kultur til livs, og vi skal til bunds i problemets omfang.

- Da sagen sidste år kom frem, gik vi i gang med at tale med alle vores kvindelige søfolk for at få deres førstehåndsberetninger om kulturen på skibene. Samtalerne viser, at der er brug for en omfattende kulturforandring. Det er vi i gang med, hvorfor vi for eksempel har oprettet et team, der kun arbejder hermed, og det vil vi fortsætte med.