Kvinder vil ikke arbejde en time mere

Især kvinderne vender tommelfingeren nedad til oppositionens forslag om at arbejde en time mere om ugen.

Især kvindelige pædagoger vender ryggen til forslaget om at arbejde en timere mere om ugen. (Foto: Birgitte Melbye © DR)

Hvis vi arbejder 12 minutter mere om dagen, sådan som S og SF har foreslået det med deres 'Fair løsning', vil det løse mange af fremtidens problemer.

Men den løsningen nyder ikke overvældende opbakning blandt landets offentligt ansatte, skriver Politiken tirsdag.

Specielt de kvindelige pædagoger og sygeplejersker har ikke lyst til at rokke ved arbejdstiden, viser ny undersøgelse, gennemført af Anvendt KommunalForskning (AKF).

Kun hver hver fjerde siger ja

Kun 26 procent af de kvindelige pædagoger siger således ja til mere arbejde. Og det overrasker ikke Lisbeth Pedersen, afdelingsleder på forskningscenteret for velfærd (SFI), hvor hun blandt andet beskæftiger sig med køn og arbejdsmarked.

- Kvinderne er glade for den tid, de har nu, og det er der to grunde til. For det første er de mere knyttet til familien og hjemmet end mændene. For det andet er de generelt lavere lønnet og mindre optaget af karrieren, hvilket gør mere arbejde mindre attraktivt, forklarer hun til Politiken.

Spørgsmålet om at hæve arbejdstiden er et hedt politisk emne. Ikke mindst efter at S og SF i maj fremlagde deres økonomiske projekt 'Fair løsning', hvor netop en forøgelse af arbejdstiden med 12 minutter om dagen trak store overskrifter. Opmærksomheden blev ikke mindre, da fagforeningen LO i august præsenterede beregninger, som støttede, at der er store økonomiske gevinster at hente.

BUPL: Forstår skepsis

Formanden for pædagogernes fagforening BUPL, Henning Pedersen, erkender, at der er behov for at øge 'den samlede arbejdsmængde', som han kalder det. Men der vil ikke være forståelse for at øge arbejdstiden, siger han til Politiken tirsdag.

- Jeg kan godt forstå, at pædagogerne er skeptiske, men heldigvis er der også andre løsninger. Det kunne være at gøre det mere attraktivt for folk at blive længere tid på arbejdsmarkedet. Eller også nedbringe sygefraværet eller tilbyde flere penge, foreslår Henning Pedersen.

LO's cheføkonom, Jan Kæraa Rasmussen, er enig i, at det også er en farbar vej at få flere til at blive længere på arbejdsmarkedet. Men det ændrer ikke ved, at det er nødvendigt at få folk til at arbejde mere. Desuden mener han ikke, at de nye tal 'rokker ved hans verdensbillede':

- Man kan jo også vælge at se tallene fra den anden side. At der faktisk er et stort mindretal, som gerne vil arbejde mere uden overbetaling. Desuden viser vores egne undersøgelser, at hvis man samtidig forholder folk til det faktum, at forøget arbejdstid er nødvendigt for at bevare den velfærd, vi kender i dag, så er folk efter alt at dømme markant mere villige til at arbejde lidt mere, forklarer han til Politiken.

Arbejdsmarkedets parter vil drøfte mulighederne ved de kommende forhandlinger.

Facebook
Twitter