LA og DF om skæve vurderinger: 'Det er nærmest dumpekarakter, som det ser ud nu'

Forligskredsen om ejendomsvurderingerne skal mødes i eftermiddag til en status om det nye system.

Skatteordfører i Liberal Alliance Steffen Frølund mener, at det nye vurderingssystem nærmer sig en dumpekarakter, som tingene ser ud nu. (Foto: © Dr)

Det skulle egentligt være et almindeligt månedsmøde i forligskredsen omkring de nye ejendomsvurderinger, når de forskellige partier samles i dag klokken 14:30 til en status omkring det nye skattesystem.

Men efter de seneste afsløringer fra blandt andre DR, som viser, at en stor del af landets boligejere har fået en meget skæv foreløbig ejendomsvurdering, begynder spørgsmålene at melde sig hos oppositionen.

- Jeg synes ikke, at det, vi har set være lanceret ind til videre, er tilfredsstillende. Det håber jeg heller ikke, at ministeren tænker, siger skatteordfører Steffen Frølund i Liberal Alliance, der er med i forliget om de nye ejendomsvurderinger.

DR Nyheder gennemgang fra i går baserer sig på godt 82.000 ejendomme, som er solgt mellem den 1. juli 2021 og 30. juni 2022 - altså et halvt år før og efter den dato, som de foreløbige ejendomsvurderinger skulle afspejle.

Efter at have fundet de 82.000 ejendommes salgspris har vi set på, hvordan de matcher med de foreløbige vurderinger.

Vores gennemgang viser, at mere end hver tredje ejendom rammer forkert med mere end 20 procent, som er skattevæsenets egen målestok for, hvornår en vurdering er skæv.

Et resultat, som overrasker Steffen Frølund.

- Vi er klar over, at når man bygger sådan et kæmpestort vurderingssystem, bliver der selvfølgelig nogle fejlskud. Der vil være nogle hjørner derude, hvor det vil være svært at vurdere (i forhold til boligens værdi, red.). Men at det ligefrem er hver tredje. Det er alt for meget.

- Det er nærmest dumpekarakter, som det ser ud nu, siger han.

Også skatteordfører i Dansk Folkeparti, Nick Zimmermann er overrasket over DR's tal.

- Når jeg mødes med skatteministeren, så kræver jeg at få et svar på de her tal. Det er jo fuldstændigt galt.

Vil give boligejere mulighed for at klage

Steffen Frølund mener, at det er forligskredsens opgave at genskabe en tryghed hos boligejerne, som lige nu ikke aner, hvad de skal stille op med de foreløbige ejendomsvurderinger.

- Så er der en skatterabat, men det sætter sig alligevel i din boligpris, så folk ved ikke, hvad de har i hænderne, siger han.

Derfor vil skatteordføreren på mødet i dag fremlægge partiets ønske om at give boligejerne en udvidet mulighed for at få omgjort deres vurdering, hvis den er fejlagtig. Et forslag som får opbakning fra DF.

- Jeg kan godt forstå, at mange danskere sidder rundt omkring med ondt i maven, og man har ikke engang mulighed for at klage over dem.

Som det ser ud i dag ifølge lovgivningen, har boligejerne ikke en ret til at klage over fejlvurderingerne. En lovgivning, som Liberal Alliance og Dansk Folkepart selv var med til at stemme igennem i foråret.

- At man fratager danskerne mulighederne for at klage over en forkert afgørelse, der kan jeg i hvert fald sige, at jeg er aldrig blevet spurgt om af skatteministeren, fordi det ville jeg aldrig acceptere. For så havde svaret været nej, siger Nick Zimmermann.

I har jo selv været med til at stemme forslaget igennem?

- Da vi i sin tid gik med i denne aftale, er fordi vi i Dansk Folkeparti mener, at Danmark skal have et ejendomsskattesystem. Men det er et kæmpe problem, at det har vist sig, at der hele tiden er noget i vejen. Det har været kaos, og der er massevis, der har fået en vurdering i øst og vest, lyder det fra skatteordføreren i DF.

- Man kan se, at grunde bliver vurderet ud fra et teoretisk potentiale. Så hvis Apples hovedkvarter landede i en kolonihaveforening, så kunne det være rigtig meget værd. Det synes vi, der er et forkert princip. Det skal vi have gjort op, da det ikke er det, vi har aftalt, mener vi.

Til slut mener skatteordføreren også, at hvis staten fastholder, at der skal være en meget høj vurdering af grunden, skal der være en sikkerhedsventil, der giver boligejeren mulighed for at sælge grunden til staten.

Steffen Frølund ser også frem til, hvad skatteminister Jeppe Bruus (S) selv vil præsentere på mødet senere i dag.

- Jeg glæder mig til det møde, vi har i eftermiddag med forligskredsen og høre, hvad skatteministeren, der har det ultimative ansvar, selv har med til bordet, siger han.

Det er endnu ikke lykkedes at få et interview med skatteminister Jeppe Bruus. Vurderingsstyrelsen har til gengæld følgende skriftlige kommentar om DR Nyheders analyse og historie.

- DRs opgørelsesmetode er ikke den samme, som Vurderingsstyrelsen anvender, derfor kan vi ikke genkende tallene.

- Vurderingsstyrelsen har tidligere oplyst træfsikkerheden for 2020-modelvurderingerne til hhv. 71 pct. for enfamiliehuse og 89 pct. for ejerlejligheder.

- Meget foreløbige tal viser, at træfprocenten er omtrent den samme for de foreløbige 2022 vurderinger. Træfprocenten kan variere fra kommune til kommune og afhænger af en række forskellige forhold som antallet af handler mv.