Lån dine sparepenge ud til 7 procent i rente

Private kan nu låne penge ud til virksomheder som har svært ved at få lån i banken.

Crowdlending-selskaberne lover renter på 6-7 procent hvis man låner sine penge ud til en virksomhed. (Foto: DR © DR)

Krisen betyder, at flere virksomheder har fået nej til at låne i banken.

Men flere finans-selskaber tilbyder nu at låne privates sparepenge ud til virksomhederne til gengæld for en klækkelig rente.

Crowdlending

Det kaldes crowdlending og er udsprunget af crowdfunding-fænomenet. Her går mange investorer sammen om at yde lån til virksomheder.

Direktør Lars Brøndum fra selskabet Retab, der producerer glasflasker til postevand på kontoret, havde brug for 200.000 kroner til at lancere ideen i USA.

Men i stedet for at låne pengene i banken gik han til det såkaldte crowdlending-selskab Lendino. Lendino låner privates sparepenge ud til virksomheder. Og 10 personer lånte Retab pengene.

- De kunne tilbyde en lavere rente og lavere gebyrer end vi kunne opnå i banken, siger Lars Brøndum.

7 procent i rente

- Og långiverne får det godt betalt med en rente på omkring 7 procent i forhold til ingenting i banken, siger Lars Brøndum.

Crowdlending er rigtig stort i USA og Storbritannien. I Storbritanninen er det beløb som bliver givet eller lånt ud på forskellige crowdfunding-platforme fordoblet de seneste år.

- Vi regner med at der vil blive omsat for 1,6 milliarder pund i 2014, siger Peter Bæck, der har lavet en undersøgelse af crowdfunding-fænomenet og er projektleder i den britiske tænketank Nesta.

De seneste uger har Finanstilsynet godkendt to selskaber, som for indskud på helt ned til 200 kroner vil låne dine penge ud til virksomheder.

Mere kontrol

Forbrugerrådet kræver mere kontrol med de finans-selskaber som formidler lånene mellem private og virksomheder.

- Det er risikovillig kapital man stiller til rådighed. Ligesom når man køber aktier i en virksomhed. Og så kan man altså tabe det hele. vi skal jo også huske på, at mange af de her selskaber har fået nej i banken. Og derfor søger andre finansierings-kilder, siger seniorøkonom Morten Bruhn Pedersen fra Forbrugerrådet.

Han har netop været til møde i Bruxelles for at sætte gang i et projekt som skal skabe større forbrugersikkerhed, når man investerer via crowdfunding.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk