Lån i schweizerfranc er lige blevet 15 procent dyrere

Med styrkelsen af den schweiziske valuta er danske lån i schweizerfranc blevet dyrere.

Især kommuner og landmænd tog lån i schweizerfranc.

Hvis du har lån i schweizerfranc, så er dagens melding noget hø. Hvis du har opsparing i schweizerfranc, så er det lige i skabet.

Meldingen er nemlig, at den schweiziske centralbank har fjernet loftet over valutaen.

Lån i schweizerfranc er dermed med et slag blevet 15 procent dyrere, fortæller Frank Øland Hansen, chefstrateg i Danske Bank.

- Hvis man har et lån i schweizerfranc, så bliver man desværre nu ramt af, at valutakursen lige er steget med omkring 15 procent, siger han til Ritzau.

Ifølge Finans.dk var udlånet i 2013 i schweizerfranc til virksomheder ifølge Nationalbanken nede på 7 mia. kr. For private er tallet nogenlunde det samme.

Det kan se ud som om, at det primært er kommuner, der bliver ramt: 26 kommuner har ifølge Politiken stadig lån i schweizerfranc.

Det modsatte af at få i pose og sæk

- Fremadrettet er ydelsen vokset med 15 procent, og det er hovedstolen også. Det er vel det modsatte af at få i pose og sæk, siger Frank Øland Hansen siger han til Ritzau.

Tidligere var der store gevinster at hente ved højrisikable lån i schweizerfranc. Det har blandt andet mange danske kommuner og landmænd benyttet sig af. Men lånene er ikke nær så udbredte som tidligere, siger chefstrategen.

- Det her ville have været langt mere alvorligt for nogle år siden. Der er mange, der er kommet ud af de her lån. Dels fordi de er risikable, dels fordi renterne er historisk lave i øjeblikket, så det ikke længere er helt så attraktivt, siger Frank Øland.

Det har overrasket valutamarkede - og udmeldingen har skabt fornyet nervøsitet i aktiemarkederne, som er faldet lidt på tværs af Europa.