Læk afslører: Danske landsholdsstjerner havde hemmelige skattelyselskaber

Brian Steen Nielsen og Marc Rieper fik oprettet selskaber i skattely, mens de var skattepligtige i Danmark.

De to tidligere danske landholdsstjerne Marc Rieper (tv) og Brian Steen Nielsen havde i årevis hemmelige stråmandsselskaber i skattely i Caribien. (Foto: Brian Rasmussen/Martin Ballund © Scanpix)

To tidligere danske landsholdsstjerner havde i årevis hemmelige stråmandselskaber i skattely i Caribien.

Det afslører det hidtil største skattelylæk, de såkaldte Panamapapers, hvor 11,5 millioner fortrolige papirer er blevet lækket fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama.

Lækagen afslører, hvordan Brian Steen Nielsen og Marc Rieper – mens de var bosiddende og dermed skattepligtige i Danmark – fik oprettet selskaber på henholdsvis de Britiske Jomfruøer i Caribien og i Panama.

Selskaber, der på papiret var styret af lokale stråmænd, men som de danske fodboldspillere reelt kontrollerede via hemmelige fuldmagter, fremgår det af de lækkede dokumenter.

Det er ikke i sig selv ulovligt at oprette og eje selskaber i skattely, men ifølge eksperter bruges selskaberne ofte til at skjule formuer for skattemyndighederne.

- Det har været en pengetank

Efter at have gennemset de dokumenter, der vedrører de to fodboldspillere, vurderer skatteadvokat Michael Bjørn Hansen, at selskaberne har været brugt til at skjule penge for Skat:

- Det har været en pengetank. Et sted, hvor man placerer de penge, man har tjent i udlandet, og som skulle være skattepligtige i Danmark, dem kan de så placere ude i sådan et selskab og så får de danske skattemyndigheder ikke nogen viden om det, siger han.

De lækkede dokumenter viser, hvordan Brian Steen Nielsen i 2002 – mens han bor i København og spiller i Malmø FF – får oprettet selskabet Ress Star Team Inc. på de Britiske Jomfruøer.

Marc Rieper får i 2007 oprettet selskabet Bolsover Corp. i Panama, et andet kendt skattely i Caribien.

Afviser kendskab til selskaber

Begge benægter i dag at kende noget til selskaberne.

- Jeg har ikke haft noget selskab overhovedet, siger Brian Steen Nielsen.

Vi kan se sort på hvidt, at du har oprettet det her selskab via Landsbanki i Luxembourg den 2. januar 2002 og nedlagt det igen i juli 2010…?

- Jeg har ikke haft noget selskab, så jeg kan ikke hjælpe dig, siger Brian Steen Nielsen.

”Jeg har aldrig haft nogen form for samarbejde med nogen eller noget i Panama. Hvordan vores navne er havnet der er jeg ikke i stand til at hjælpe med”, skriver Marc Rieper i en SMS til DR Nyheder.

Lækket giver særligt i Brian Steen Nielsens tilfælde et detaljeret indblik i, hvordan selskabet er blevet oprettet og sidenhen nedlagt igen.

Personlig fuldmagt til Danske Bank

Dokumenterne afslører blandt andet, hvordan Brian Steen Nielsen i 2008, i forbindelse med at Landsbanki på grund af finanskrisen kommer i problemer, skifter til Danske Banks afdeling i Luxembourg.

I den forbindelse underskriver han den 7. december 2009 en personlig fuldmagt til Danske Bank, hvor han giver banken bemyndigelse til at kontakte Mossack Fonseca og ordne forhold omkring selskabet.

”I, the undersigned, BRIAN STEEN NIELSEN hereby authorize Danske Bank International S. A. Luxembourg through any of its officers to contact Mossack Fonseca & Co and discuss on my behalf how to restore the company RESS STAR TEAM INC.”, står der blandet andet i fuldmagten, som han personligt underskriver.

Brian Steen Nielsen underskriver i 2009 en personlig fuldmagt til Danske Bank, hvor han giver banken bemyndigelse til at kontakte Mossack Fonseca og ordne forhold omkring hans selskab Ress Star Team Inc.

I sommeren 2010 skriver han til rådgiverne i Danske Bank i Luxembourg, at han, i forbindelse med nedlukningen af selskabet, personligt vil komme forbi og hente pengene.

”Ress Star Team Inc. v/Brian Steen Nielsen.

I hereby confirm that I want to terminate the above mentioned company Ress Star Team Inc. and the account held at Danske Bank International. I will collect the funds on 19th july 2010”, skriver han i mailen.

I 2010, da Brian Steen Nielsen lukker sit selskab Ress Star Team, skriver han til Danske Bank i Luxembourg, at han personligt vil komme forbi og hente pengene.

Ingen kommentarer til konkret sag

Danske Bank ønsker ikke at kommentere på den konkrete sag. Men chefjurist Flemming Pristed skriver følgende i en skriftlig udtalelse til DR Nyheder:

- Vi hverken kan eller må kommentere konkrete kundesager. Men helt generelt ønsker vi ikke at indgå i forretninger med vores kunder, hvor formålet er skatteunddragelse. Heldigvis er det ikke noget, vi ser så tit, men hvis vi i vores dialog med en given kunde finder ud af, at det er formålet, så er det ikke noget, vi ønsker at medvirke i, og det vil vi i så fald meddele kunden.

Brian Steen Nielsen spillede i alt 66 kampe på det danske landshold og karrieren bød blandt andet på ophold i tyrkiske Fernebache i 1990’erne og en optræden for AGF i starten af nullerne. Brian Steen Nielsen var efterfølgende sportschef i AGF indtil 2014.

Marc Rieper var forsvarsspiller på landsholdet i 1990’erne. Han spillede i alt 61 landskampe og repræsenterede AGF, Brøndby, engelske West Ham United og skotske Celtic FC. I 2006 var han medlem af AGF’s bestyrelse. Han har tidligere ejet Hotel, Café og Restaurant Philip i Århus.

Har du kendskab til brug af skattely, så skriv til journalist i DR Søren Larsen, slar@dr.dk.