Længere levetid koster pensionskasse milliarder

Pensionskassen ATP's regnskab for første halvår præges af, at kunderne lever længere, oplyser ATP.

(ARKIV) ATP's medlemmer forventes nu at blive ældre. Det får ATP til at sætte 20 milliarder kroner til side. (Foto: Mads Claus Rasmussen (arkiv) © Ritzau Scanpix)

Investeringerne har givet et moderat afkast, men det resulterer langt fra i et overskud hos pensionskassen ATP. Selskabet har nemlig set sig nødsaget til at sætte 20 milliarder af, fordi folk lever længere.

Det skriver ATP, der forvalter 784 milliarder kroner, som ATP's kunder har stående, i en pressemeddelelse om udviklingen i halvåret.

- En grundig gennemgang af levetidsmodellen har givet anledning til at justere langtidsprognosen for levetidsudviklingen, og på basis af dette er der overført yderligere 20 milliarder kroner til forlænget levetid, skriver ATP.

ATP meddelte i juni, at man ændrede modellen for levetid, og ændringen slår nu igennem i regnskabet.

I regnskabet skriver ATP, at 65-årige medlemmer nu forventes at blive 87 år i gennemsnit.

Der står desuden, at opdateringer af levetid og bonustilskrivning har kostet 49,2 milliarder kroner over de sidste fem år.

De mange milliarder hensat til garanterede pensioner sender ATP's samlede resultat for halvåret ned på et voldsomt underskud på 17,7 milliarder kroner. I samme periode 2017 var resultatet på 11,6 milliarder kroner.

Når det kommer til afkastet af investeringsporteføljen hos ATP, lød det på 4,1 milliarder kroner for ATP i første halvår i år mod 14,7 milliarder kroner i de første seks måneder af 2017.

Det var hovedsageligt skabt af investeringer i selskaber, der ikke er på børsen, ejendomme og infrastruktur. Udenlandske aktier trak ned, da APT her tabte 2,1 milliarder kroner. Specielt nye markeder kostede dyrt.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk