Lærepladsen var Jonas' vej ud af hash og ballade

Virksomheder mangler arbejdskraft, mens mange unge går ledige.

Inden 19-årige Jonas Sinkbæk Pedersen kom i lære som smed, brugte han med egne ord tiden på at lave ballade. (Foto: © Gustav Houe Dall - DR)

19-årige Jonas Sinkbæk Pedersen står bøjet ind over en stålplade med et svejseapparat.

- Jeg synes, det er pisse fedt. Jeg elsker at rode i metal, siger han.

Han er i lære som smed hos Give Steel i Brande. Men for halvandet år siden, så Jonas Sinkbæk Pedersens hverdag helt anderledes ud. Han var ledig og brugte ofte tiden på at ryge hash og lave ballade.

Han er en af de unge, som har haft svært ved at finde vejen ind på arbejdsmarkedet.

Med en ledighed på kun 3,4 procent har mange virksomheder udfordringer med at finde medarbejdere med de rette kompetencer.

- Vi er udfordret med at finde kvalificeret arbejdskraft. Derfor har vi taget polske smede ind, siger Torben Larsen, der er direktør og medejer af Give Steel.

Udfordringen med mangel på arbejdskraft er endnu større i Ikast-Brande Kommune, hvor Give Steel hører til. Her er ledigheden nemlig helt nede på 2,9 procent.

På trods af at mange virksomheder skriger efter arbejdskraft, er der en gruppe, som har svært ved at komme ind på arbejdsmarkedet. 7,6 procent af de jobparate 25-29-årige er hverken i gang med en uddannelse eller i arbejde.

- Antallet af forgæves rekruttering er stigende. Samtidig er der for mange unge, som ikke kan komme ind på arbejdsmarkedet. Det er et meget stort problem, siger John Hermansen, der er formand for det regionale arbejdsmarkedsråd i Vestjylland.

Det problem vil arbejdsmarkedsrådene i Vestjylland og Østjylland gerne gøre noget ved. Derfor holder de sammen med 19 kommuner og Region Midtjylland i dag en konference, der skal finde løsninger på, hvordan de unge kommer ind på arbejdsmarkedet.

- De unge skal introduceres til arbejdsmarkedet. Vi er nødt til at samarbejde, det er derfor, vi holder konferencen. Vi har allesammen en del af ansvaret, siger John Hermansen.

På Give Steel er Torben Larsen dog ikke i tvivl om, at det kræver en ekstra indsats fra virksomhederne, hvis det skal lykkes at få flere unge i arbejde.

- At uddanne de unge mennesker er et samfundsansvar, som vi er nødt til at tage som virksomhed, siger Torben Larsen.

Give Steel har i øjeblikket 18 lærlinge og er ved at søge om at få lov til at tage flere lærlinge.

- Vi tager alle typer ind. Uanset om man er tidligere straffet, ordblind, eller hvad man kæmper med. Vi har også nogle lærlinge, som vi skal bruge lidt ekstra energi på. Vi er meget bevidste om, at vi er nødt til at gøre en stor indsat for at uddanne nogle mennesker, siger Torben Larsen.

Give Steel er på 15 år gået fra at være syv medarbejdere til de 350, som i dag arbejder på virksomhedens to afdelinger i Brande og Aarhus. Og Torben Larsen har ambitioner om, at virksomheden skal vokse sig endnu større.

- Det er klart, at vi er udfordret med at finde kvalificeret arbejdskraft til vores vækst. Der er flere, der vælger smedefaget fra. Derfor skal vi tage dem ind, som ingen uddannelse ville få, så de kan hjælpe os i det her fag, siger Torben Larsen.

Han håber, at Give Steel kan blive selvforsynende med medarbejdere, gennem de mange lærlinge.

Arbejdsmarkedskonferencen skal blandt andet se på, hvordan kommuner og arbejdsmarkedsrådene får de unge til at interessere sig for de fag og uddannelser, som virksomhederne efterspørger kompetencer inden for.

For Jonas Sinkbæk Pedersen har det krævet en ekstra indsats fra hans arbejdsplads, for at han kunne komme ud af ledigheden.

- Min far har siddet i fængsel en del gange i løbet af min barndom. Det har selvfølgelig sat spor i mit liv. Det her er meget mere end arbejde, det er lidt som én stor familie, siger Jonas Sinkbæk Pedersen.