Lærer til gigantisk fagligt møde: Vi risikerer at velfærdsstaten går nedenom og hjem

Tillidsrepræsentanter fra hele landet forbereder sig på storkonflikt i Messe C i Fredericia.

Det største faglige møde i Danmarkshistorien afvikles i dag i Messe C i Fredericia.

Det summer i Messe C i Fredericia, hvor 10.380 offentligt ansatte er samlet på 15.640 kvadratmeter til det største faglige møde i danmarkshistorien.

Så langt øjet rækker, bliver der over rundstykker og kaffe snakket om stort og småt ved de lange borde.

Slår man lyttelapperne ud, går ord som lockout, strejke og solidaritet igen blandt tillidsrepræsentanterne fra de i alt 180 forbund, som er til stede i dag.

Foruden indslag fra arbejdsmarkedsforskere og komikere, får de tusindvis af offentligt ansatte også besked på at holde små idéudviklingsmøder.

Ved et bord med lærere fra Middelfart Kommune er man godt klar over, at den sværeste tid er på vej. At dette formentlig er stilhed, før en omfattende storkonflikt kan lamme landet.

Mikkel Hald (t.v.) og Henrik Hesselberg ser ikke nogen vej uden om en storkonflikt. Men denne gang kommer vi ikke til at se mange lærere på gaden, fordi lockouten i 2013 giver dårlige minder.

Danskerne har styr på begreberne

De danske lærere oplevede i 2013 at blive lockoutet i en måned, før regeringen greb ind og satte rammerne for lærernes arbejdstid. Noget lærerne fra Middelfart tænker tilbage på med gys i stemmen.

- Det er fantastisk med den opbakning, der er fra befolkningen. Men vi husker sidste gang, hvor opbakningen desværre begyndte at høre op, da forældre fortsat skulle finde pasning til deres børn, siger Mikkel Hald, der er tillidsrepræsentant på Nr. Aaby Skole.

Men danskerne er også blevet klogere siden lockouten i 2013, vurderer Henrik Hesselberg fra Lillebæltskolen.

- Sidste gang var man ikke rigtigt klar over, hvad en lockout var. Jeg tror, at befolkningen nu er klar over, at hvis vi bliver sendt hjem af en lockout, er det ikke noget, vi selv har besluttet, siger han.

Går det som varslet, vil 100.000 offentligt ansatte blive strejkeramt og seks dage senere kan 440.000 offentligt ansatte blive sendt hjem, fordi de er blevet lock-outet.

Tror på en lockout

Lærerne fra Middelfart er overbeviste om, at der kommer en lockout. Havde det været muligt at finde en løsning, lå der en aftale nu. Nu er situationen for fastlåst:

- Jeg tror, der kommer en lockout. Men den bliver kort denne gang, fordi den rammer så utroligt mange, siger Pernille illum, der er lærer på Fjelsted-Harndrup Skole.

Hverken Irene Thorsted (t.v.) fra Skrillingeskolen eller Pernille Illum fra Fjelsted-Harndrup Skole er klar til at gå på gaderne med faner og slagsange under en lockout. De har for dårlige minder fra lockouten i 2013.

Opmærksomheden har især samlet sig om lærerne, fordi hele fagbevægelsen har stillet sig bag lærernes krav om at lave aftale om arbejdstid mellem arbejdsmarkedets parter.

Det glæder lærerne fra Middelfart. Men de øvrige fagforbund har også en god grund til at udvise solidaritet.

- Vi var prøveklud, og der vil komme mere regulering om arbejdstiden. Derfor er det vigtigt, at det lykkes for lærerne at få ophævet arbejdstidsreglerne, siger Henrik Hesselberg.

Der har har blandt andet været et forslag fremme om, at sygeplejerskernes arbejdstid skulle reguleres ved lov, og at de skulle være ansat i de enkelte regioner og derfor kunne risikere at blive flyttet rundt på de forskellige hospitaler.

Den slags forslag provokerer:

- Hvis ikke vi får de her ting igennem, risikerer vi, at velfærdsstaten går nedenom og hjem. Men vi går ikke på gader og stræder denne gang, vi har simpelthen for dårlige minder derfra, siger Pernille Illum.

10.380 er ifølge FOA mødt frem til dagens faglige møde i Messe C.
Facebook
Twitter