Lærerforeningen: Hjemmearbejde er ikke nødvendigt

Lærerforeningen synes, at det er fint, at nogle skoler helt afskaffer lektier derhjemme.

Ifølge Danmarks Lærerforening er der ikke noget forskning, der beviser, at hjemmearbejde er nødvendigt for god læring. Arkivfoto. (Foto: DR © DR Nyheder)

Færre folkeskoleelever sidder og sveder over blækregning og dansk stile derhjemme. Og det synes Danmarks Lærerforening er helt fint.

- Der er ikke noget forskning, der viser, at hjemmearbejde er nødvendigt for at opnå god læring. Derfor ser vi det ikke som en nødvendig del af folkeskolen, siger næstformand i Danmarks Lærerforening, Dorte Lange, til DR Nyheder.

En rundspørge fra Kristeligt Dagblad viser, at hver fjerde skole har valgt at lade eleverne arbejde med lektierne i skoletiden i stedet for derhjemme. Samtidig har hver 20. skole helt afskaffet hjemmearbejde.

Skolerne skal finde deres egen løsning

Med indførelsen af folkeskolereformen og heldagsskolen er der lagt op til, at opgaver, der tidligere skulle laves i hjemmet i stedet laves på lektiecafeer på skolen.

Hos Danmarks Lærerforening synes man, at skolerne skal have frihed til at afprøve deres egne systemer.

- Det er fint, at man afprøver forskellige ordninger på hver enkelt skole, så længe man sørger for at forældrene er gjort opmærksomme på det, siger Dorte Lange.

De ældre elever slipper ikke

Lærerforeningen tager dog forbehold for forskellen på de enkelte klassetrin.

Den mener ikke, at det er muligt gennemgå hele pensum i de ældre klasser uden brug af hjemmeopgaver.

- Man kan ikke nå igennem, det man skal i en 9. klasse, uden at give dem lektier for derhjemme. Jeg tror, at tallet for, hvor mange skoler der har droppet hjemmearbejdet for 9. klasserne er væsentligt lavere end hver 20. skole, siger Dorte Lange.