Lærlinge: De garvede svende lærer os mest

Håndværkerlærlinge vil have virksomheder til at forløse kæmpe praktikpotentiale. Ikke så simpelt, siger Dansk Industri.

Over 11.000 håndværkerstuderende må tage praktik på skolen, fordi de ikke kan blive hyret som lærlinge i en virksomhed, ifølge LO. (© Colourbox)

- Jeg er meget ivrig. Det ville klart hjælpe meget på min situation at få en praktikplads i en virksomhed. Det ville gøre mig meget mere motiveret til at komme igennem, så det håber jeg, de gør noget ved.

Sådan siger Kasper Ørn Andersen på 28 år. Han har to år tilbage på tømreruddannelsen og er lige nu i skolepraktik på Tech College i Aalborg.

Han er en af de 11.000 danske håndværkerstuderende, der ifølge hovedorganisationen for fagforeninger af faglærte, LO, søger praktikplads i en virksomhed. 5.000 står helt uden praktikplads, mens 6.000 går i et såkaldt praktikcenter på skolen som erstatning.

Tusinder af 'gemte' praktikpladser

Danske virksomheder kan potentielt oprette 33.700 praktikpladser, konkluderer en ny rapport fra Undervisningsministeriet, der er lavet i samarbejde med Dansk Arbejdsgiverforening og LO. Og derfor kan det godt undre de unge, der er i praktikcenter på Tech College i Aalborg, at det ikke er noget, de mærker.

- Det er et utroligt spild af lærepladser. Skolepraktik er et godt alternativ, men det optimale er at komme ud i et firma og få den fælles arbejdsmoral, der er derude. Plus den ekstra løn, siger Christian Stenner på 19 år. Han mangler sammenlagt et års praktik, før han er færdiguddannet som tømrer.

Christian Stenner har været i praktik som tømrer før, men hans kontrakt blev til hans ærgrelse ikke forlænget, fordi hans mester manglede opgaver. Den praktikplads var han ellers ikke kommet sovende til.

- Efter grundforløbet har jeg været ude og søge 120 steder de første to måneder. Jeg havde hverken scooter eller noget. Jeg cyklede rundt, og de steder, der var længere væk, kørte min mor og min far mig rundt til, siger han.

Og for ham er en rigtig læreplads klart at foretrække.

- en god, garvet svend er det bedste. Han kan tricksene. Han har livserfaring, og kan de tricks og metoder, der skal til for at gøre det hurtigere, nemmere og mere effektivt, siger Christian Stenner.

DI: Sats på fag med fremtid

For at flere kan få en praktikplads, skal branchen blive bedre til at satse på de fagområder, der får brug for mest arbejdskraft i fremtiden. Det mener organisationen Dansk Industri.

Dermed kan flere få et praktikplads i et fag, der har en fremtid, og vi slipper for at uddanne en masse, der ikke kan få arbejde i fremtiden, mener hun. Og her skal de studerende også være bedre til at søge de rette steder, lyder det.

- Mange søger ikke praktikplads der, hvor der er brug for lærlinge. Der skal matches elevernes uddannelsesvalg og virksomhedernes behov for faglært arbejdskraft, siger erhvervsuddannelseschef i DI, Lone Folmer Bertelsen.

3F: Arbejdsgivere er ansvarlige

Den køber organisationen 3F dog ikke. De mener, at arbejdsgiverne skal føre an i kampen om praktikpladserne.

- Ansvaret ligger klart hos arbejdsgiverne. Der går så mange ude på skolerne, der gerne vil have en praktikplads. Der er et paradoks, at så mange gerne vil i lære og at virksomhederne ikke tager dem, siger Søren Heisel, der er forbundssekretær i 3F.

Facebook
Twitter