Landmænd: Fødevarekontrol gået over gevind

Forbrugerne bliver taberne, når de mindre fødevareproducenter må give op, fordi papirarbejdet bliver for omfattende, mener landmændene.

Hønsene på Fuglebjerggård ved Helsinge i Nordsjælland lever på første klasse med god plads til hønsene. Foderet kommer fra gården eget mølleri. Men æggene er alligevel for farverige for myndighederne. (Foto: DR- Johnny Krone)

Forbrugere der ønsker at købe friske og sunde madvarer fra de mindre producenter, får det sværere. For de små fødevareproducenter får spændt ben af bureaukratiet og risikerer at lukke, advarer nogle af de små producenter i aftenens udgave af magasinet Penge.

Baggrunden for fødevare-reglerne er jo egentlig gode nok. Det er for at sikre forbrugerne høj hygiejne og bedst mulige vilkår, når der produceres madvarer. Men de mindre fødevareproducenter er ved at fare vild i papirjunglen. De giver simpelthen op, fordi kravene er for strenge.

Sammenbragte racer - for farligt

Hos gårdbutikken Fuglebjerggard ved Helsinge i Nordsjælland er der ingen æg at købe, selv om ejeren hellere end gerne vil. Problemet er, at der på gården går høns der er sammenbragt af en række forskellige racer.

Nogen af dem lægger sågar æg i nuancerne blå og grønne. Og de æg vil Per Kølster godt sælge til en bredere kreds:

- Der er ingen tvivl om, at man ikke kan få bedre æg, siger gårdejer Per Kølster.

Hønsene på ved Helsinge i Nordsjælland lever på første klasse med god plads til hønsene. Foderet kommer fra gården eget mølleri, hvor gårdens eget korn ender sådan. Den del der ikke ender i bagværk, men som består af skaller og andet overflødigt, går ikke til spilde. Alt i alt gode forhold.

Regel på regel

Men de seneste års stigende fokus på fødevaresikkerhed gør det svært at få økonomi i at sælge æggene fra gården. Hønsene stammer nemlig ikke fra statscertificerede rugerier, men er en flok sammenbragte børn, hvis fortid fortaber sig i det uvisse. Det indebærer en sundhedsrisiko, mener Fødevarestyrelsen.

Per Kølsters computer er i dag fuld af skriverier frem og tilbage om sagen. Den endte med, at Per Kølster for et par år siden fik dispensation, så han alligevel ku få lov at sælge sine æg. Men det ville være dyrt. For samtlige høns skulle have taget blodprøver med henblik på salmonellakontrol. Det ville koste 7-8.000 kroner, og så sagde Per Kølster stop.

Facebook
Twitter