Det omstridte ukrudtsmiddel glyfosat, som er et aktivt stof i midler som Roundup, må også bruges de næste 10 år. Det godkendte EU-kommissionen i går.
Og det ærgrer i høj grad præsidenten for Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding.
- Roundup er det mest brugte giftstof i landbruget, som bliver spredt heftigt på de danske marker. Og det er bare triste nyheder for vores natur, og det er i virkeligheden også triste nyheder for et bæredygtigt landbrug, siger hun.
Men det er landbrugets interesseorganisation helt uenig i.
- Det er en meget vigtig afgørelse, og fagligt og videnskabeligt er det det eneste rigtige. Der er foregået en grundig evaluering i EU’s eget system, og EU-Kommissionen konkluderer, at der ingen beviser er for at klassificere glyfosat som kræftfremkaldende, skriver Torben Hansen, der er formand for planteproducenterne i Landbrug & Fødevarer, til DR Nyheder.
Uenighed om farligheden
Verdenssundhedsorganisationen WHO kom i 2015 frem til, at glyfosat kan være kræftfremkaldende.
Men det bestrides både af de amerikanske miljømyndigheder og EU´s kemikalieagentur, hvilket er en af årsagerne til, at forlængelsen blev stemt igennem.
Flere miljøorganisationer, herunder Danmarks Naturfredningsforening, har modsat sig en ny godkendelse, da de stadig mener, at midlet er skadeligt for både dyr og mennesker.
Men for Maria Reumert Gjerding handler kravet om et forbud ikke kun om skadevirkningerne på mennesker.
- Jeg er jo bekymret for naturen her. Jeg er jo bekymret for de insekter, der bliver færre og færre af ude på landet. Jeg er bekymret for de vandlevende organismer, som måske ikke har helt den samme resistens overfor forskellige typer af giftstoffer, som man umiddelbart mener, mennesker har, siger hun.
Men et forbud mod glyfosat vil også have konsekvenser for naturen.
- Et forbud ville få negative konsekvenser for miljø og klima. Udvaskning af kvælstof ville stige, for vi skulle mere i marken. Flere ture med traktoren i marken koster diesel og dermed også CO2, skriver Torben Hansen.
Miljøorganisation: Det giver ingen mening
For Landbrug og Fødevarer giver den nye EU-afgørelse ikke carte blanche til at sprøjte uhæmmet på markerne.
- Glyfosat er et stof, der helt ufortjent er blevet syndebuk for de grønne organisationer, og jeg er meget tilfreds med, at vi fik en afgørelse, og at der nu er ro om sagen. Vi vil selvfølgelig fortsat arbejde efter devisen, at vi sprøjter så lidt som muligt, så meget som nødvendigt. Det gælder også glyfosat, skriver Torben Hansen til DR.
Men for Danmarks Naturfredningsforening findes der ikke en nødvendig brug af glyfosat. De vil have, at stoffet bliver gjort helt og aldeles forbudt.
For miljøorganisationen kan brugen af glyfosat nemlig have indvirken på grundvandet under markerne.
- Det giver ingen mening at sprøjte den jord, hvor grundvandsmagasinerne er nedenunder. Vi mener grundlæggende slet ikke, at vi ved nok om de stoffer, der er i pesticiderne. Der er jo PFAS i rigtig, rigtig mange af landbrugets pesticider. Det ser vi jo nu overalt, siger hun.