Landmand: Banken kræver at jeg sælger gården

Familien Skovsende købte deres gård i Sønderjylland for 20 år siden. I dag må de forlade den med en gæld på otte millioner kroner.

Far, mor og tre børn blev tvunget til at sælget hjemmet af banken. Familien føler sig svigtet af dårlig rådgivning. (Foto: Jørgen Vang © DR)

Flemming Skovsende fra Agerskov i Sønderjylland har set både gården og produktionen vokse. Fra 64 køer til 150 køer. Da landmanden i 2007 tog til møde i sin bank, Jyske Bank, var han optimistisk og troede på fremtiden.

Inden mødet var slut, havde han skrevet under på en ny type lån.

- Jeg skrev under på selve mødet. Jeg fik ikke engang papirerne med hjem. De blev bare skubbet over med ordene ' du kan lige skrive under der, så er det i orden. Sådan fortæller Flemming Skovsende om stemningen i banken før finanskrisen til DR dokumentaren "Sikke Tømmermænd".

Hvad satan, har du lavet en swap?Flemming Skovsende skrev under på et lån for i alt 8 millioner kroner. I lang tid var han ifølge sin egen forklaring slet ikke klar over, at Jyske Bank havde solgt ham to såkaldte renteswaps.

- Det ord kendte jeg ikke, før min regnskabsrådgiver kom og sagde det året efter, siger Flemming Skovsende. Han ortæller, hvordan han og rådgiveren gennemgik regnskabet, hvorefter rådgiveren udbrød:

- Hvad satan, har du lavet en swap?

En renteswap er et kompliceret finansielt produkt. Kort fortalt er risikoen, at gælden kan vokse eksplosivt blot ved små rentefald. Og da renten er faldet markant siden 2007 i Danmark, så rammer det familien Skovsende hårdt. Gælden bare stiger og stiger.

Når gælden vokser i et landbrug, så bliver landbruget hurtigt til en dårlig kunde i banken. Den høje gæld udgør en risiko for banken, og derfor har Jyske Bank sat priserne op på familien Skovsendes øvrige bankforretninger. Kassekreditten er steget med fire procent i rente.

Udskød først elregningen, så dyrlægen, så smeden...

Landmanden blev langsom kvalt af lånet.

- Man bliver langsomt kvalt af swappen. Man føler bare, at man graver det hul, man sidder i, dybere og dybere, siger Flemming Skovsende.

I starten kunne han blot udskyde betaling af moms. Derefter kunne han udskyde betalingen af en elregning. Pludselig var det maskinstationen, der skulle udskydes. Og så blev det dyrlægen, den lokale smed og elektrikeren.

Jyske Bank kræver at jeg sælger ejendommen

Den sønderjyske families økonomi bliver drastisk forværret, og Jyske Bank vil til sidst ikke lade den gældstyngede landmand fortsætte på gården. Det skyldes ifølge Skovsende især swap'en.

- Her er den aftale, som Jyske Bank har lavet med mig om, at jeg skal sælge ejendom. Det er et krav fra Jyske Banks side.

- Det er den sidste mulighed. Jeg havde håbet at kunne fortsætte, men det afviste de blankt, konstaterer Flemming Skovsende med lav stemme.

Han fortæller, hvordan det har været værst for hans kone, der har været klar til at stoppe langt tidligere end ham selv.

- Var jeg for naiv dengang. Det spørgsmål stiller jeg selvfølgelig mig selv, siger Flemming Skovsende i dag.

Far, mor og tre børn flytter - bank vil ikke udtale sig

I oktober 2013 samler familien med tre små børn alle deres ejendele sammen og flytter væk fra gården. Familien kommer fra gården med en gæld på omkring 8 millioner kroner.

DR Dokumentar har bedt Jyske Bank om at kommentere rådgivningen i Skovsendes sag. Men Jyske Bank har ikke ønsket at stille op til interview.

Se DR Dokumentaren ' Sikke Tømmermænd' i aften klokken 20.40 på DR1.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter