Landsdelskamp: Vi får for lidt i Jylland

Stemningen mellem København og provinsen er forbitret. Luften blev renset i dagens P1 Business.

De kombattanter: Carsten Kissmeyer (V), Frank Jensen (S) og vært Solveig Bjørnestad.

Hvad synes jyden egentlig om københavneren?

Og hvordan har københavneren det med den del af landet, som er landfast med Tyskland?

Følger man debatten, kan man somme tider få indtrykket, at forholdet bare bliver mere og mere forbitret.

For at få renset luften har P1 Business i dag inviteret til debat et andet sted i landet, som på tabeller i hovedstaden også optræder som Udkantsdanmark, nemlig Bornholm og Folkemødet.

København rager nemlig alt for meget til sig. De stjæler kloge hoveder og skattekroner fra den del af landet, som rent faktisk producerer. Det mener Carsten Kissmeyer (V), der er borgmester i Ikast-Brande og til efteråret stiller op til den magtfulde formandspost i Region Midt.

- I 80'erne var vi ikke stolte af vores hovedstad. Den var nedslidt og så skidt ud. Men det, der er sket de senere år, er, at balancen er skubbet den anden vej. Kulturmidlerne bliver i meget stort omfang brugt i Hovedstaden. Vi betaler moms, statsskat og afgifter, som i en stor pipeline ryger til København. Og den del, vi får tilbage, er simpelthen for lille, siger Carsten Kissmeyer.

Vil hellere konkurrere med Amsterdam

Til at repræsentere Hovedstaden, er Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), der selv stammer fra det nordjyske.

Han er irriteret over den jyske folkesport: at pege fingre ad København:

- De her diskussioner mellem center og opland er et globalt fænomen. I mange år har vi i USA set, at de har 'bashet' (skældt ud red.) op mod Washington. Og jeg synes, det er ærgerligt, at den danske debat blive provins mod Hovedstad, Danmark er for lille til grøftegraveri, siger Frank Jensen.

Hans pointe er, at provinsen ville blive svækket uden København, lige som han mener, København ville blive svækket uden provinsen.

- København kan ikke være København uden opland. Halvdelen af dem, der arbejder i København, arbejder uden for København. Samtidig er København et vindue ud mod verden. Jeg ønsker ikke at være i konkurrence med Ikast-Brande, men med Amsterdam og Stockholm.

Nemmere at rekruttere i Buenos Aires end i København

Det går godt for Ikast-Brande Kommune. I hvert fald hvis man ønsker sig et sprudlende erhvervsliv med masser af produktion og vidensarbejdspladser.

Kommunen, der tæller 40.000 indbyggere, lægger underlag til store, private virksomheder som Siemens og Bestseller. Men virksomhederne har en udfordring i at hive kloge hoveder ud af København, forklarer Carsten Kissmeyer.

- De store universitetsuddannelser er samlet i de store byer. Jeg kommer fra en kommune med rigtigt mange arbejdspladser, men vi er nødt til at hyre medarbejdere fra hele verden. Og når først de har fået en uddannelse i København, vil de ikke flytte. Det er vores erfaring, at det er nemmere at rekruttere fra Buenos Aires end fra København, siger Carsten Kissmeyer.

Kissmeyer henviser til DTU, der ligger i Lyngby. Det er særligt færdiguddannede derfra, som kunne skabe værdi hos vindmølleproducenter som Siemens, men Ikast-Brande er åbenbart svær at skifte ud med Hovedstadsområdet.

- Det, der er vores udfordring, er at tiltrække kloge hoveder fra Danmark, mange er uddannet nord for København, og der har vi en problemstilling, når de settler sig ned, siger Carsten Kissmeyer.

Men Frank Jensen finder sig ikke i, at København konstant bliver udpeget som skurk, når den omtales i Jylland.

- Jeg forstår ikke kritikken. Jeg bruger min taletid på at rose provinsen. Jeg er glad for, at vi har universiteter i flere og flere byer - engang lå de kun i København og Aarhus. Der er sket en kæmpe decentralisering i de sidste 50 år. Men han har ret i, at kommunalreformen fra 2005 har centraliseret til en lang række større byer, men det var altså Casten Kissmeyers egen formand, Lars Løkkes projekt. København står ikke til ansvar for, at Lars Løkke har svækket Danmark, siger Frank Jensen.

- Bølgen er stoppet. Aarhus er den by i Danmark, der har fået flest statslige arbejdspladser de sidste ti år. Udligningsreformer, særtilskud, de er flyttet væk fra København, siger Frank Jensen.