Landsret fastholder Uber-dom: Varsler bøderegn over tidligere chauffører

Fire tidligere Uber-chauffører skal betale mellem 40.000 og 486.000 kroner. 1.500 andre chauffører risikerer bødekrav.

De fire sager er såkaldte prøvesager. Dommen kan åbne for en stribe sagsanlæg mod 1.500 tidligere chauffører for taxatjenesten i Danmark. (Foto: OLIVIER HOSLET © Scanpix)

Østre Landsret har stadfæstet Københavns Byrets dom fra august - fire tidligere Uber-chauffører skal betale bøder på mellem 40.000 kroner og 486.000 kroner for ulovlig taxakørsel.

- Mine klienter er selvfølgelig skuffede over udfaldet. Vi havde på et bedre resultat. I givet fald en nedsættelse af bøderne. Men vi noterer os, at landsretten er enig med byretten og har stadfæstet dommen, siger forsvarer Eddie Omar Rosenberg Khawaja.

Oplysningerne om de fire Uber-chauffører er fremkommet ved, at skattemyndighederne i Holland, hvor Ubers hovedsæde ligger, har fremsendt en liste med taxatjenestens chauffører i Danmark.

Dermed kan dommen i første omgang få betydning for de i alt 1.500 navne, der står på listen - og på sigt endnu flere. Skat har nemlig også bedt om navnene på de chauffører, der har kørt for Uber i 2016 og 2017.

Uber skriver i en udtalelse sendt til DR Nyheder, at der i taxatjenesten er stor skuffelse over dommen.

- Chauffører der brugte Uber var en helt afgørende del af at skabe sikker, pålidelig og prisvenlig transport til hundredtusinder af danskere. Vores hovedprioritet er nu at støtte chaufførerne i den kommende tid. Vi vil vurdere de videre implikationer af denne dom.

Politiet vurderer sager mod 1.500 Uber-chauffører

Senioranklager Morten Ebbe Nielsen erklærer sig tilfreds med, at de fire chauffører blev dømt i overensstemmelse med anklageskriftet.

Han fortæller, at sagerne om de 1.500 øvrige Uber-chauffører har ligget hos Københavns Politi og ventet på afgørelsen i landsretten.

- Nu kan politiet så gå i gang med at færdiggøre en vurdering af, om der skal rejses tiltale i de sager også.

Talsperson for brancheforeningen Taxiførere i Danmark, Carl Halkier, er tilfreds med dommen mod de fire Uber-chauffører.

- Det er en befrielse for alle os, der går og passer vores arbejde på gader og stræder. Vi har følt, at der ikke blev gjort noget ved det uvæsen. Man kan håbe på nu, at de ikke kun går efter de små fisk, men også går efter bagmændende hos Uber, siger han.

EU-domstolen: Uber er en transportvirksomhed

Listen med Uber-chaufførerne er angiveligt blevet sendt direkte fra de hollandske skattemyndigheder til dansk politi.

Og forsvarer Eddie Omar Rosenberg Khawaja argumenterede under sagen for, at det var et brud på et særligt direktiv, der omhandler udveksling af skatteoplysninger.

Samtidig argumenterede forsvareren for, at nogle af de ture, som chaufførerne var sigtet for at have kørt, ligger for langt tilbage i tiden til, at de kunne blive dømt for dem i dag.

EU-Domstolen afsagde i december 2017 en længe ventet dom, der fastslår at Uber er en såkaldt transportvirksomhed - og ikke en informationstjenste.

Dermed skal Uber være underlagt regler for på transportområdet i de lande, hvor tjenesten er i drift.