Landsretten frifinder butikker for salg af Converse-sko

Coop, Lidl og Harald Nyborg slipper for at betale millionbøder efter at have solgt sko, der ifølge Converse var falske.

Falsk eller ægte? Det kan være svært at skelne. Østre Landret giver Coop, Lidl og Harald Nyborg medhold i sag om salg af Conversesko, der ifølge Converse er falske. (Foto: Simon Knudsen © Scanpix)

Østre Landsret frikender Coop, Harald Nyborg og Lidl for at have solgt et parti Conversesko i deres butikker i 2012.

Converse mener, at skoene var falske, og havde derfor krævet erstatning på mellem 1,1 og 4,4 millioner kroner fra de tre virksomheder. Converse krævede også 9,8 millioner kroner af det britiske firma, der har solgt skoene videre til butikskæderne.

Men Landsretten finder ikke, at de tre butikker har handlet 'forsætligt eller uagtsomt' ved at sælge skoene. Landsretten dømmer også Converse til at betale sagsomkostningerne for virksomhederne.

- Vi har stor respekt for producenters immaterielle rettigheder og tager skarpt afstand fra salg af kopiprodukter. I dette tilfælde mente vi, at vi havde pålidelig dokumentation for, at varerne var originale mærkevarer. Landsretsdommen bekræfter dette. Det er vi meget tilfredse med, siger juridisk direktør i Coop, Per Sjøqvist i en pressemeddelelse.

Falske eller ej?

Spørgsmålet er så om skoene var falske eller ej. Landsretten skriver i sin dom:

- Landsretten finder ikke tilstrækkelig grundlag for at fastslå, at de omhandlede sko er varemærkeforfalskede.

Det er det britiske firma MSK Traders Ltd., der har solgt skoene til butikkerne i Danmark. Landsretten mener heller ikke, at det britiske firma 'forsætligt' har krænket Converses varemærkerettigheder.

Coop solgte skoene for 329 kroner. Kvickly og Coop.dk solgte skoene for 399,95 kroner tilbage i 2012. Skoene blev taget af markedet, da spørgsmålet om deres ægthed blev bragt op. Kunderne fik tilbudt at få pengene igen.

Converse All-Star-skoen er en verdenskendt og meget populær sko lavet af kanvas med gummisåler. Skoen blev meget populær, da basketballspilleren Chuck Taylor spillede i skoen. I 1923 blev hans signatur, Chuck Taylor, trykt på skoen.