Landsretten skærper domme i Atea-bestikkelsessag

Tre tiltalte i Atea-bestikkelsessagen har fået skærpet deres straffe i Østre Landsret - to har fået mildere straffe.

Østre Landsret har her til formiddag afsagt dom i den såkaldte hovedsag i Atea-sagskomplekset. Sagen drejer sig om bestikkelse og underslæb i forbindelse med middage og rejser betalt af it-leverandøren. (© DR Nyheder)

Østre Landsret har fredag valgt at skærpe straffene mod tre mænd i ankesag om it-giganten Ateas bestikkelse af offentligt ansatte. To andre mænd har fået mildere straffe end i byretten.

En af de tre, der har fået skærpet sin straf i forhold til dommen i byretten i Glostrup sidste år, er den tidligere it-driftschef i Region Sjælland, Rene Clausen.

Han har fået forlænget sin fængselsstraf fra halvandet år til to års ubetinget fængsel.

Den tidligere salgschef hos Atea Danmark, Per Juul Andersen, har ligeledes fået skærpet sin straf.

Han blev idømt et års ubetinget fængsel i byretten - straffen er i landsretten blevet hævet til et år og tre måneders fængsel.

Derudover er en tidligere it-udviklingschef i Region Sjælland blevet idømt fire måneders betinget fængsel med en prøvetid på et år.

Her er der tale om en skærpelse i forhold til byretsdommen på 40 dages fængsel.

To tidligere chefer i Atea er blevet idømt mildere straffe på henholdsvis tre og seks måneders betinget fængsel og skal desuden aftjene mellem 100 og 120 timers samfundstjeneste.

De dømte skal desuden betale erstatninger for 840.000 kroner til Region Sjælland.

Anklager: Klart signal fra landsretten

Jørn Thostrup, specialanklager ved Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (Søik), også kaldet bagmandspolitiet, kalder dommene for et klart signal.

- Landsretten har udmålt hårde sanktioner til alle fem tiltalte for bestikkelse og også for omfattende berigelseskriminalitet, siger han.

- Det er meget klart signal, landsretten har sendt, at hvis man overtræder betemmelserne om bestikkelse, så koster det dyrt.

Forsvarsadvokat Andro Vrlic, der har ført sagen for den hårdest dømte, Rene Clausen, der fik to års ubetinget fængsel, giver omvendt udtryk for, at han er skuffet over skærpelsen på seks måneders fængsel.

- Dommen er ikke i forhold til strafudmålingen særlig god for min klient. Men jeg hæfter mig ved, at landsretten har valgt at lytte til nogle af vores synspunkter om, at der ikke har været tale om underslæb.

Andro Vrlic skal nu hjem og nærlæse dommen, der er på 180 sider, sammen med sin klient.

- Og når vi har gjort det, så skal vi tage stilling til, om vi skal forsøge at få en tilladelse til at indbringe sagen for Højesteret eller om vi skal acceptere dommen.

'Danmarkshistoriens største bestikkelsessag'

Sagen er blevet kaldt danmarkshistoriens største bestikkelsessag og omfattede oprindeligt syv personer foruden it-leverandøren Atea.

Samtlige blev i juni sidste år dømt i sagen, hvoraf en valgte at modtage dommen, ligesom Atea valgte at acceptere en bøde på 10 millioner kroner.

Sagen begyndte i 2014, da Ateas nytiltrådte direktør blev gjort opmærksom på den særlige konto "2840" i selskabet.

Hertil skulle der overføres 1,5 procent af pengene fra leverancer af it-produkter, som Region Sjælland fik leveret af Atea.

Kontoen blev samtidig brugt til at betale for en række luksusrejser og middage med flere af Ateas tidligere topfolk og blandt andre Region Sjællands tidligere it-direktør og it-chef.

Der var tale om middage på nogle af Danmarks dyreste restauranter og luksuriøse rejser til steder som Las Vegas og Dubai for flere hundrede tusinde kroner.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter