Lars Larsen freder møbel-direktør efter mareridtsår

​Selv om kunderne brokkede sig, og underskuddet blev stort, så freder Lars Larsen sin direktør for Ilva og Idemøbler.

Ilva og Idemøbler, som Lars Larsen købte i 2013, har haft travlt med at rydde op i it-systemer, lager og kundeklagerne. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Trods et dårligt år med røde tal på bundlinjen, it-kaos, lagerproblemer og kundesvigt, som Lars Larsen selv har måttet undskylde offentligt, er der stadig fuld opbakning til direktøren for Ilva og Idemøbler.

Det slår møbelkædernes ejer, Lars Larsen, fast.

- Jeg tror ikke, at det er min direktørs skyld. Troede jeg det, så havde han ikke været her længere. Jeg er ovenud tilfreds med ham, og han gør et fantastisk stykke arbejde, siger Lars Larsen til DR Nyheder.

Larsens møbeleventyr
  • Ilva og Idemøbler er en del af selskabet IDdesign, som Lars Larsen købte i 2013.
  • De to kæder har haft det svært under krisen, og de var tabsgivende, da Larsen købte dem.
  • Det er anden gang, at Lars Larsen har købt sig ind i møbelbranchen. Han ejer allerede den mere eksklusive Bolia.com, som giver overskud.
  • Lars Larsen er Danmarks 4. rigeste med en anslået formue på 26,5 mia. kroner, viser Berlingske Business Magasins seneste liste over landets rigeste.
  • Formuen har han skabt ved at grundlægge Jysk Sengetøjslager, der i dag er kendt som ”Jysk”, og har over 2.300 butikker og 20.000 ansatte.

Ingen kunne forudse problemerne

De sure kunder og problemerne med it-systemet er ikke alene direktør Michael Christiansens ansvar.

- Han kunne jo heller ikke forudse de problemer. Og jeg har måske også krævet mere af it-systemerne, end han mente var fornuftigt til lille Danmark. Vi kunne jo nok have nøjedes med et lidt mindre system, som var lidt mindre kompliceret. Men fordi kæderne skal med ud i verden, så var vi nødt til at tage de store skridt, siger Lars Larsen som forklaring på, hvorfor direktøren Michael Christiansen er lovlig undskyldt for det uheldige regnskabsår, som gav et minus på driften på 156 millioner kroner.

En knalddygtig direktør

Michael Christiansen var topchef for IDdesign, da Lars Larsen i 2013 købte virksomheden af kapitalfonden Axcel.

I erhvervslivet sætter en ny ejer ofte sit eget nye ledelseshold efter at have overtaget en underskudsgivende virksomhed. Men den tanke optager ikke Lars Larsen.

- Jeg har en knalddygtig direktør, så hvorfor så smide ham på gaden? siger Larsen og tilføjer:

- Michael Christiansen er en dygtig købmand ligesom mig, så vi skal nok få det til at fungere.

Der er checks nok

Det er langt fra hver dag, at Lars Larsen dukker op vest for Aarhus hos IDdesign, der er hovedkontor for Ilva og Idemøbler. Men han sætter sig dog for bordenden mindst fire gange om året, når der er bestyrelsesmøde i firmaet.

- Så må jeg skrive endnu en check(...). Jeg har meget dybe lommer

Lars Larsen, grundlægger af jyskog ejer af ilva og idemøbler

I mellemtiden er det direktør Michael Christiansen, der har frie hænder til at styre forretningen gennem udfordringerne.

Larsen fortalte i 2013, at han forventede, at IDdesign med ham som ejer ville blive en ”sund” forretning med et ”pænt overskud” inden for to år. Men senest er der tikket et driftsunderskud ind på minus 156 millioner kroner, og det nuværende regnskabsår 2015/2016 kan også ende med røde tal på bunden.

Det skræmmer dog ikke Lars Larsen, der i nødstilfælde kan skyde flere penge ind i firmaet, end han allerede har gjort.

- Så må jeg skrive endnu en check, siger han.

Dyne-kongen har dybe lommer

Dynekongen kan lune sig på, at der er penge nok i hans forretningsimperium.

Jysk-forretningens seneste årsresultat lyder på 3,1 milliarder kroner, og Larsens samlede formue er af Berlingske Business Magasin anslået til at udgøre 26,5 milliarder kroner. Det gør Dyne-Larsen til Danmarks 4. rigeste.

Dyne-Larsen kan derfor med ro i sindet fortælle, at han vil holde sine nye møbelkæder flydende trods svære tider.

- Jeg har meget dybe lommer, siger Lars Larsen.