Lars Larsens møbelnedtur: Må selv betale regningen

​Pengene fosser ud af Ilva og Idemøbler, og det tvinger rigmand Lars Larsen til at hive 150 millioner kroner op af egen lomme.

Dynekongen Lars Larsen er kommet i uventede store problemer med sit nye møbeleventyr. (Foto: Morten Stricker © Scanpix)

Økonomisk nødhjælp i den trecifrede millionklasse.

Det må erhvervsmanden Lars Larsen, der bedst er kendt som ”Dyne-Larsen,” give til IDdesign, som er selskabet bag Idemøbler og Ilva.

Lars Larsen købte møbelkæderne i 2013 med planen om, at de efter to år skulle give ”pænt overskud” til ham. Men møbelforretningen er stik imod forventningen løbet ind i et underskud på 156 millioner kroner – og derfor må Dyne-Larsen nu til lommerne for at lukke hullet i pengekassen.

Larsens møbeleventyr
  • Ilva og Idemøbler er en del af selskabet IDdesign, som Lars Larsen købte i 2013. De to kæder har haft det svært under krisen, og de var tabsgivende, da Larsen købte dem.
  • Det er anden gang, at Lars Larsen har købt sig ind i møbelbranchen. Han ejer allerede den mere eksklusive Bolia.com, som giver overskud.
  • Lars Larsen er Danmarks 4. rigeste med en anslået formue på 26,5 mia. kroner, viser Berlingske Business Magasins seneste liste over landets rigeste.
  • Formuen har han skabt ved at grundlægge Jysk Sengetøjslager, der i dag er kendt som ”Jysk” og har over 2.300 butikker og 20.000 ansatte.

150 millioner af egen lomme

IDdesign har kun ønsket at offentliggøre udvalgte regnskabstal i dag, og således har offentligheden ikke fuldt indblik i økonomien. Men ifølge DR’s oplysninger skyder Lars Larsen 150 millioner kroner direkte ind i møbelselskabet for at få egenkapitalen op på den gode side af 100 millioner kroner.

Dermed behøver hverken kunder, samarbejdspartnere eller leverandører umiddelbart at frygte, at IDdesign skulle være i nærheden af en konkurs. Lars Larsen bekræfter denne udlægning:

- Jeg har puttet flere penge ind, og der er i dag en egenkapital på over 100 millioner kroner. Jeg tror på fremtiden, og investerer i den. Jeg ryster ikke så nemt på hænderne, siger Lars Larsen til DR Nyheder.

De 150 mio. kroner fra Lars Larsen kommer oveni et trecifret millionbeløb, som han skød ind i IDdesign, da han købte det underskudsgivende møbelfirma fra kapitalfonden Axcel i 2013. Herefter lykkedes det Larsen og IDdesigns ledelse at hive et driftsoverskud på seks millioner kroner hjem i regnskabsåret 2013/2014.

Bedre tider på vej til Larsens møbler

Men de glade dage varede kort, og driftsunderskuddet på de 156 millioner kroner er et af de største i selskabets historie. Med sit seneste kapitalindskud har Lars Larsen postet mindst en kvart milliard kroner ind i møbelbutikken, og således er der i dag penge til at udvikle forretningen.

IDdesigns direktør Michael Christiansen er derfor heller ikke i tvivl om, at firmaet i 2016 for alvor er på vej mod bedre tider.

- Vi er nu gået ind i et år, hvor vi vil investere i nye tiltag til gavn for kunder og medarbejdere. Blandt andet øget digitalisering i vores kæder og satsning på uddannelse af medarbejdere. Desuden vil vi åbne flere butikker, siger Michael Christiansen, topchef i IDdesign.

Se DR Nyheders interview med Lars Larsen om hans vanskelige møbeleventyr i TV Avisen i aften 21:30.