Laserpenne: Kontant-advarsel hjalp

I 2014 kom 13 børns øjne til skade med laserpenne. De seneste fem måneder er kun et enkelt barn kommet til skade.

Antallet af øjenskader forårsaget af laserpenne er faldet, efter Kontant satte fokus på problemet. Klik på play for at se indslaget.

Forbrugerprogrammet Kontant satte i februar fokus på laserpenne, som er yderst farlige for børn at lege med. Kontant fortalte, at de stærke lasere, som kan gøre folk blinde på under 1/10 sekund, blev solgt på danske webbutikker.

Og Kontant købte uden problemer lasere med styrke op til 200 mw. Selvom alt over 1 mw kan skade øjet.

Anledningen til at tage problemet op var, at Glostrup Hospitals øjenafdeling på et halvt år i 2014 havde modtaget syv børn, som havde fået ødelagt deres syn på grund af leg med en laserpen.

Nu viser det sig, at der i samme tidsperiode har været seks andre tilfælde andre steder i landet. Det samlede antal skadede børn er dermed oppe på 13. Til gengæld har der siden Kontants program i februar måned kun været et enkelt tilfælde. Og det glæder Jon Peiter Saunte, øjenlæge på Glostrup Hospital.

- Så det vil sige, at den bølge af laserskader heldigvis er faldet efter jeres program i februar, siger Jon Peiter Saunte

Det var Jon Peiter Saunte, som i december måned råbte alarm og forsøgte at få myndighederne til at gribe ind.

Sikkerhedsstyrelsen rydder op

Sikkerhedsstyrelsen lovede i Kontant-programmet, at man ville gøre noget ved problemet. Det sidste par måneder har styrelsen haft gang i en storstilet oprydning på markedet for salg af laserpenne.

13 netbutikker har fået påbud og en række laserpenne er blevet trukket tilbage fra markedet, fordi de var alt for farlige.

Kontant har igen testet flere netbutikker for at finde ud af, om det stadig er muligt for private at købe de stærke laserpenne, men det lader sig ikke gøre uden at oplyse CVR nummer og begrundelse for, hvad laserpennen skal bruges til.

Samtidig har Sikkerhedsstyrelsen sendt advarsler ud til skoler, hospitaler og øjenlæger.

Laserpenne bør helt forbydes

Øjenlæge Jon Peiter Saunte mener dog, at problemet endnu ikke er løst.

- Det, vi har nu, det er et forbud mod salg i Danmark. Problemet er, at nogle af de lasere, vi har i Danmark, bliver brugt af børn, som har købt dem i udlandet. De går rundt i skolen og lyser med dem, og det er stadigvæk lovligt.

- Vi vil gerne have indført de norske regler. Det betyder, at man laver et forbud, der hedder: alle lasere over 1 mw skal du have særlig tilladelse til, ellers er det forbudt”, siger Jon Peiter Saunte til Kontant.

Se mere i Kontant torsdag kl. 21:00 på DR1.