Lav rente fik boligejere til at gå konverteringsamok sidste uge

Boligejere har opsagt lån for 89 milliarder kroner i januar. I den sidste uge af måneden blev der alene opsagt lån for 55 milliarder kroner.

Boligejere gik konverteringsamok i sidste uge af januar, hvor der blev konverteret lån for 55 milliarder kroner. (© Colourbox)

Der er for alvor konverteringsfest hos boligejerne. Med udgangen af januar udløb fristen for at opsige et realkreditlån til den 31. marts.

Og der var mange boligejere, som valgte at slå til og udnytte de lave renter, fortæller Lise Bergmann Nytoft, der er boligøkonom i Nordea.

- Der blev opsagt lån for 89 milliarder kroner. Det er det højeste beløb siden 2005, hvor der blev åbnet op for 30 årige lån til fire procent i rente, siger Lise Bergmann Nytoft og fortsætter:

- For en uge siden var der kun opsagt lån for 34 milliarder kroner, så man må sige, at boligejerne gik konverteringsamok i sidste uge af januar, hvor der er blevet opsagt lån for ikke mindre end 55 milliarder kroner.

Sparer 1000 kroner om måneden

Det er boligejere med fastforrentede lån, som nu udnytter de lave renter til at konvertere deres lån. Typisk har de et lån med en rente på 4 eller 3,5 procent i rente, og nu kan de altså barbere den ned til to procent.

- For et fire-procents lån med afdrag giver det en besparelse på 300-350 kroner om måneden, men samtidig afdrager man også cirka 700 kroner mere på sit lån hver måned, så alt i alt får man altså en besparelse på cirka 1000 kroner om måneden, siger Lise Nytoft Bergmann.

Mulig konverteringsgevinst forude

Men det er ikke kun den lave ydelse her og nu, der er en fordel for boligejerne. De kan også score en ekstra gevinst, hvis renten stiger.

En stigende rente betyder nemlig, at kursen på de her to procents obligationer vil falde, og hvis renten bliver fordoblet til eksempelvis fire procent igen, så ligger der faktisk en stor gevinst og venter.

- Vi forventer, at et 30-årigt to-procents-lån vil have en kursfølsomhed på omkring ni. Det betyder, at hvis renten stiger til fire procent, så vil kursen falde til omkring kurs 80. Så hver gang man skylder en million kroner væk, kan man altså gå ned i banken og nøjes med at have 800.000 kroner med til at indfri et lån på en million, siger Nordeas boligøkonom.

Der ligger altså en mulig gevinst forude, og selv om boligejere så får en højere rente til den tid, så vil det være lidt sjovere end i dag, fordi man i givet fald kun skal låne 800.000 kroner for at indfri et lån på en million kroner.

FacebookTwitter