Lav svensk krone: 'Køb stort ind, hvis du tager afsted'

På tandlægebehandlinger og bilreparationer er der mange penge at spare, siger forbrugerøkonom.

Den svenske krone er dalet i værdi. Det betyder, at danskere kan spare penge på shoppingtur i det svenske. (Foto: © Thomas Lekfeldt, Scanpix Denmark)

En dansk hundredeseddel rækker et godt stykke længere i Sverige end herhjemme i øjeblikket.

Den svenske krone er nemlig dykket ret markant på det seneste. Her lige før årsskiftet kan man veksle 66 danske kroner til 100 svenske kroner.

Forklaringen ligger i, at den økonomiske krise med inflation og stigende renter rammer svenskerne hårdere end herhjemme.

- Sverige har en mere skrøbelig boligsektor med mange lån med variabel rente, og der gør rentestigningerne ondt. Derudover har Sverige en mere konjunkturfølsom industri. De producerer biler og stålprodukter, som vi køber mindre af, når pengepungen presser, forklarer Allan Sørensen, der er cheføkonomi Dansk Industri (DI).

Især på de produkter, hvor Sverige i forvejen har lavere priser end herhjemme, er der store besparelser at hente.

Det drejer sig i særdeleshed om fødevarer og tøj, men også på tandlægeregningen eller mekanikerregningen, siger forbrugerøkonom i Sydbank Ann Lehmann Erichsen.

- På de dyre tandlægebehandlinger og bilreparationer er der mange penge at spare. Men der er også billige priser på elektronik og på fødevarer, da Sverige har en lavere fødevaremoms, end vi har.

Køb stort og spar

Begge økonomer gør opmærksom på, at man skal købe en del ind for at hente en god besparelse hjem, da udgifterne til transport trækker den anden vej i regnskabet.

- Hvis man har udset sig mange produkter begynder det at blive rentabelt. Alternativet kan være at handle over nettet, så sparer man transporten, siger Allan Sørensen.

Lars Hansen pudser til daglig vinduer i Danmark, men den lave svenske krone har gjort, at han har taget turen til indkøbscenteret Emporia i Malmø sammen med sin kone.

- Vi kigger på naturmedicin - det er billigere her end i Danmark - og så skal vi også have nogle billige nødder og noget limpa (svensk sigtebrød, red.) med hjem - det kan vi så godt lide.

Lars Hansen glæder sig over, at pengene rækker længere på shoppingturen i Malmø. (Foto: © (C) DR Nyheder)

Selvom den lave svenske kurs kan glæde danskere, der handler i Sverige, er der også en bagside ved den lave svenske krone.

For cheføkonom hos DI Allan Søren forventer, at svenskerne vil være mere påholdende med at tage turen til Danmark i den kommende tid, da alting omvendt vil være dyrere for dem i Danmark.

- Vi vil se færre svenske kunder i København, der tager en shoppingtur, går på restaurant og måske en tur i Tivoli, når den svenske krone er lav.