I dag åbner Danmarks største havvindmøllepark, Horns Rev 3. De 49 kæmpe møller kan med en årlig elproduktion på 1.700 gigawatt-timer forsyne, hvad der svarer til cirka 425.000 husstande med strøm.
- Det betyder, at vi er et skridt nærmere at kunne få de fossile brændsler ud af elsektoren, siger Brian Vad Mathiesen, der er professor i energiplanlægning på Aalborg Universitet.
Det er kronprins Frederik, som officielt indvier parken på havnen i Hvide Sande. Det er netop Hvide Sande Havn, der fra 2024 vil være basen for vedligehold og drift af havvindmølleparkens 49 møller.
- Horns Rev 3 er et fantastisk projekt, det er det største i Danmark. Det er en stor ting, at så mange danskere kan få strøm fra parken, siger Michael Simmelsgaard, der er dansk landechef og chef for offshore i Vattenfall.
Det er den svenske energivirksomhed Vattenfall, som ejer og driver Horns Rev 3, mens MHI Vestas har leveret møllerne. Horns Rev 3 er Vattenfalls hidtil største havvindmøllepark.
Horns Rev 3 har da også været længe undervejs. Vi skal helt tilbage til energiforliget i 2012, hvor den daværende SRSF-regering sammen med Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Enhedslisten forpligtede sig på at opføre en 400 megawatt havmøllepark på Horns Rev i Nordsøen.
Der ligger i forvejen to andre havmølleparker på Horns Rev. Horns Rev 1 fra 2002 er på 160 megawatt og Horns Rev 2, der stod færdig i 2009, er på 209 megawatt.
Det er langt fra kun danske husstande, der kommer til at få strøm fra Horns Rev 3.
Strømmen fra møllerne samles først på en platform, og derefter bliver den via et nyt elkabel til 1,5 milliard kroner sendt til elværket i Endrup. Herfra bliver strømmen sendt rundt til resten af Danmark og til Sverige, Norge, Tyskland og Holland.
Og det ærgrer Brian Vad Mathiesen, at en større del af strømmen ikke bliver brugt i Danmark.
- Vi burde bruge langt mere strøm lokalt i hele Danmark. I vores varmesektor kan vi bruge varmepumper, og vi kan bruge meget mere vindmøllestrøm, end vi gør nu, siger han.
Brian Vad Mathiesen peger på, at vi i Danmark burde være bedre til at planlægge at bruge de grønne strømme herhjemme i stedet for at eksportere store dele af den til udlandet.
- Hvis vi var bedre til at planlægge, kunne vi holde prisen nede på den grønne omstilling, siger han.
Hos Energinet, der ejer og udvikler dele af det danske elnet, er man enige i, at det ville være bedre at bruge strømmen i Danmark. Og den omstilling er i gang, lyder det.
- Vi tror på, at der i fremtiden bliver en ret kraftig stigning af forbruget til varmepumper, elbiler og så videre, siger Torben Glar Nielsen, der er teknisk direktør i Energinet.