Ledelse i børnefond fyret: 'Ingen eller få penge uddelt til formål'

Børns Velfærd har samlet over 20 millioner kroner ind hos bl.a. virksomheder. Men kun fire procent er gået til børns trivsel.

Små og mellemstore danske virksomheder som Freddys Bar har støttet fonden Børns Velfærd med millioner af kroner. Men det er kun en beskeden del af deres bidrag, der faktisk er gået til at "vende børns mistrivsel", som fonden lover. (Foto: Jesper Knudsen)

"Sammen vil vi vende børns og unges mistrivsel til trivsel".

Sådan lyder løftet fra fonden Børns Velfærd, hvis du er klar til at støtte med et bidrag.

Og fonden fortsætter: “Der er brug for mere end en almindelig hjælpende hånd for at komme videre … her er det, fonden Børns Velfærd kommer ind i billedet”.

Børns Velfærd har, indtil bestyrelsen for nylig blev afsat, haft sit kontor på denne prominente adresse i Bredgade ved Kongens Nytorv i København. Foto: Mads Bo Nielsen.

Men sandheden er, at fondens hjælpende hånd i årevis har været meget lille. Kun fire procent af de mere end 20 millioner kroner, som Børns Velfærd har indsamlet hos især danske virksomheder i perioden 2012 til 2018, er nemlig blevet uddelt til projekter i overensstemmelse med fondens formål.

Det viser interne regnskabstal for fonden, som DR er kommet i besiddelse af.

I det seneste kendte regnskabsår - 2017/2018 - er uddelingerne til projekter endnu mere beskedne. Kun 1.765 kroner – svarende til under 1 promille af årets indsamlede 2,3 millioner kroner - er blevet uddelt.

De resterende 99,9 procent er brugt på administrative udgifter. Den største omkostning er provision til det callcenter, som indsamler pengene, og som ejes af fondens egen stifter Morten Egelund. Ovenikøbet får callcenteret betalt sin husleje af de indsamlede midler.

De høje driftsudgifter står i kontrast til, at fonden på sin hjemmeside lover, at ”omkostninger til drift holder vi på et absolut minimum, da vi kun har få ansatte og et billigt lejemål”.

Bestyrelse fyret: 'Uorden og manglende vilje'

Fondens høje omkostninger og yderst beskedne uddelinger af penge har fået Civilstyrelsen under Justitsministeriet til at gå ind i sagen. Og styrelsen, som har ansvar for tilsyn med danske fonde, har for nylig 'med øjeblikkelig' virkning fyret bestyrelsen i Børns Velfærd.

Det fremgår af korrespondance mellem Civilstyrelsen og Børns Velfærd, som DR har fået aktindsigt i.

I et brev til fondens bestyrelse beskriver Civilstyrelsen, hvordan den er helt gal med den måde, fonden bruger de indsamlede penge på.

”… fonden har haft et kunstigt højt omkostningsniveau med den konsekvens, at der de enkelte år har været ingen eller ganske beskedne midler til uddeling til fondens formål.”

Blandt andet fremgår det af brevet, at fonden Børns Velfærd har betalt husleje for det callcenter, som ejes af fondens egen stifter Morten Egelund. En betaling, der ifølge en indberetning fra fondens egen revisor ikke kan retfærdiggøres.

Civilstyrelsens konklusion er skarp.

”De beskrevne forhold er et udtryk for en så høj grad af uorden i fondens ledelse og administration, at styrelsen lægger til grund, at de ikke har evne eller vilje til at rette op på forholdene”.

Civilstyrelsen har nu indsat en advokat som ny bestyrelse i Børns Velfærd. Han skal kulegrave fondens aktiviteter for at se, om der eventuelt skal gøres et erstatningsansvar gældende over for de nu afsatte bestyrelsesmedlemmer og fondens stifter, Morten Egelund.

Styrelsen ønsker ikke at uddybe sin afsættelse af bestyrelsen i Børns Velfærd.

Men mangeårig revisor Torbjørn Helmo Madsen, som har gennemgået regnskaberne for DR, deler myndighedernes vurdering af fonden.

- Det ser absolut ikke ud til, at de gør det for at hjælpe børnene – det ser ud som om, det er for at hjælpe dem selv, lyder vurderingen.

- Civilstyrelsen siger, at bestyrelsen ikke kan varetage den her opgave, de er ikke deres opgave voksen, og derfor smider de bestyrelsen ud.

Hvor drastisk er det?

- Det er meget drastisk, jeg mindes ikke at have hørt om det nogensinde før.

Ingen af de nu afsatte bestyrelsesmedlemmer ønsker at stille op til interview. Men de skriver i en mail til DR, at de er uenige i Civilstyrelsens beslutning.

De oplyser samtidig, at de har overdraget fondens materiale til en nærmere gennemgang hos den advokat, der er indsat af myndighederne for at undersøge fonden nærmere.

Ex-direktør: Regnskabstal er selvfølgelig korrekte

Udover den afsatte bestyrelse er det uklart, hvem der reelt har udgjort fondens ledelse. De seneste års regnskaber er ikke underskrevet af en direktør.

Fondens senest kendte direktør hedder Chris Hahn Evers. Det er ham, der har underskrevet regnskaberne i flere af de regnskabsår, som Civilstyrelsen har fokus på.

Han oplyser, at han er stoppet som direktør for Børns Velfærd i 2016, og at han ikke længere ønsker at blive associeret med fonden.

Chris Hahn Evers var i flere år direktør for fonden Børns Velfærd. Han stoppede ifølge eget udsagn i 2016. (Foto: JAN JØRGENSEN © Scanpix)

Den tidligere direktør bekræfter dog de regnskabstal, der viser, at der i hans tid som direktør kun er foretaget meget beskedne uddelinger til projekter i overensstemmelse med fondens formål.

Når jeg læser de her regnskaber, så er det en lillebitte procentdel, der er gået til sårbare børn og unge. Er regnskaberne korrekte?

- Det vil jeg gætte på.

Men du har selv skrevet under på flere af dem?

- Ja, selvfølgelig er de korrekte. Men jeg kan kun gentage, der er betalt løn og andet med henblik på, at de personer, der er ansat, udvikler projekter.

Chris Hahn Evers mener, at de lønudgifter, fonden har haft, også bør tælle med i den gode sags tjeneste. Fordi de er blevet brugt til at udvikle projekter, forklarer han.

Men revisor Thorbjørn Helmo Madsen har ud fra regnskaberne svært ved at forstå den forklaring.

- Man kan ikke se af regnskaberne, at det går til sårbare børn. Det går til store omkostninger. Hvis det var mig, der gav penge til det her, ville jeg være meget skuffet, siger han.

Chris Hahn Evers, hvad vil du sige til de donorer, som i dag er vrede og skuffede over de manglende uddelinger?

- Det er jeg da ked af. Men nu er det altså fem år siden. Og da jeg var direktør for fonden, var det absolut hensigten, at de her projekter, de skulle udfoldes, lyder det.

Fondens stifter Morten Egelund, som DR også har kontaktet, påpeger, at han i dag ingen formel rolle har i fonden, men udelukkende driver et telemarketingfirma. Over for DR afviser han dog myndighedernes skridt mod fonden som fejlagtige og grundløse.