Ledige bakker op om nyttejob for kontanthjælp

Seks ud af ti arbejdsløse mener, at det er rimeligt, at de skal arbejde i nyttejob for at få kontanthjælp.

Otte ud af ti danskere synes, det er i orden, at velfungerende kontanthjælpsmodtagere for eksempel skal klippe hæk for at få kontanthjælp. (© colourbox)

Det er helt i orden, at de ledige skal trække i arbejdstøjet og klippe hæk eller skovle sne for at gøre sig fortjent til at modtage kontanthjælp.

Det mener et stort flertal af danskerne, og selv de arbejdsløse bakker i stor stil op om de såkaldte nyttejob, som er en del af den nye kontanthjælpsreform.

Det viser en ny undersøgelse, som Analyse Danmark har lavet for Ugebrevet A4.Otte ud af ti danskere synes, det er i orden, at der stilles krav til velfungerende kontanthjælpsmodtagere om, at de skal udføre et nyttejob for at få kontanthjælp. Og seks ud af ti ledige mener også, at det er i orden, at der skal arbejdes for pengene, viser undersøgelsen.

Danskernes store opbakning til nyttejob skyldes i høj grad, at politikerne har haft held med at sælge idéen til befolkningen, mener arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Thomas Bredgaard.

- Det er hele den offentlige debat over det seneste halvandet år om Dovne Robert og Fattig-Carina, der har galvaniseret befolkningen i forhold til, at det kun er ret og rimeligt, at vi stiller nogle krav til kontanthjælpsmodtagere, siger han til Ugebrevet A4.

Alle job tæller

Undersøgelsen viser dog også, at mens et stort flertal af de ledige melder sig parat til blandt andet at skovle sne, passe haver for pensionister eller tælle biler for at kunne modtage kontanthjælp, så er det kun hver tredje ledige, der synes, det er rimeligt, hvis de skal rydde op i hundeindhegninger.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) har dog ingen kvababbelser med at byde ledige at rydde op efter hundeejere.

- Jeg vil ikke på forhånd udelukke jobfunktioner fra nyttejobbene, for der er i min optik ikke nogen job, som ikke er gode job.

- Vi er hverken menneskeligt eller samfundsmæssigt i en position, hvor man kan definere, at der er opgaver, som man ikke vil påtage sig. Danmark skal væk fra det der jobsnobberi, siger hun til Ugebrevet A4.

Analyse Danmarks undersøgelse for Ugebrevet A4 er foretaget i perioden 31. maj-5. juni blandt 3604 respondenter. Heraf er 416 ledige eller har været det inden for de seneste seks måneder.

/ritzau/