Ledige fredes i coronakrise: Skal ikke i aktivering for at få understøttelse

Landets jobcentre lukkes, og ansatte sendes hjem. Men udbetaling af ydelser fortsætter.

Lukningerne betyder reelt set, at ledige nu kan se bort fra krav om aktivering og samtaler, som normalt gælder, hvis man er arbejdsløs og får penge af det offentlige. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Landets jobcentre lukker midlertidigt ned, og alle planlagte samtaler aflyses. Medarbejdere sendes hjem, og aktiveringstilbud bliver sat på hold.

Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Beskæftigelsesministeriet.

Disse aktiviteter fortsætter:

  • Ledige kan fortsat modtage deres ydelse.

  • Borgere, der bliver ledige, kan tilmelde sig som nyledige via jobnet, telefonisk eller ved fysisk brev i jobcentret.

  • Borgere også afgive klager, men de normale frister for svar suspenderes.

  • Jobcenteret kan tage imod og behandle anmeldelser af arbejdsfordeling.

  • Kilde: Beskæftigelsesministeriet

Det betyder reelt set, at ledige nu kan se bort fra krav om aktivering og samtaler, som normalt gælder, hvis man er arbejdsløs og får penge af det offentlige.

- Det betyder også, at borgerne i den kommende tid ikke skal leve op til kravet om at stå til rådighed for arbejdsmarkedet, og de fastholder deres ydelse som hidtil, skriver ministeriet.

Minister: Kontanthjælp udbetales stadig

I stedet har myndighederne oprettet et nødberedskab. Det skal sørge for, at personer på offentlige ydelser fortsat kan søge om ydelserne og modtage penge, lyder det fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

- Ingen skal være bekymrede for, at de ikke får udbetalt dagpenge eller kontanthjælp den kommende tid, siger han.

Disse aktiviteter stopper:

  • Alle igangværende aktiveringstilbud – der bliver heller ikke igangsat nye tilbud.

  • Samtaler i jobcentre.

  • Lediges forpligtigelse til at stå til rådighed for arbejdsmarkedet.

  • Jobcentre og a-kassers mulighed for at give sanktioner.

  • Kilde: Beskæftigelsesministeriet

A-kasser: Dagpenge udbetales også

Regeringen opfordrer samtidig landets a-kasser til at følge samme linje over for de medlemmer af a-kasser, der er i dagpengeforløb.

Verner Sand Kirk, der er direktør for brancheorganisationen Danske A-kasser, fortæller, at a-kasserne også kommer til at droppe sine rådighedskrav til modtagere af dagpenge.

- Vi fraviger dokumentationskrav om rådighed og jobsøgning, men folk skal have deres penge, og derfor skal de anmelde, at de er ledige og skal have dagpenge, siger han.

Man skal altså stadig elektronisk melde til a-kassen, at man er ledig. Man kan også godt ringe til sin a-kasse, hvis man er i tvivl, lyder det fra direktøren.

- Du skal udfylde dit dagpengekort elektronisk, som du plejer, du skal bare ikke til fysiske samtaler. De er suspenderet i den her periode.

A-kasserne siger ligesom ministeren, at man ikke skal være bekymret for udbetalingen af ens dagpenge.

- Der er ingen, der behøver at være utrygge i forhold til, om de kan få deres dagpenge. Og de behøver heller ikke være utrygge i forhold til, at de bliver sanktioneret i forhold til rådighedsregler, siger direktør i Danske A-kasser Verner Sand Kirk.

- Danmark lukker ned, meddelte statsminister Mette Frederiksen onsdag aften, da hun præsenterede tiltag, der ikke er set i årtier: