Ledige kan miste dagpenge på grund af nye it-regler

Gå på internettet mindst én gang om ugen og bekræft at du er jobsøgende. Sådan lyder det nye krav til ledige på dagpenge. Men 3F er bekymret over de nye regler.

Ledige skal i det nye år huske at registrere sig på jobnet. (© Corbis)

Klik ind på Internettet, log på jobnet.dk med dit eget brugernavn og kode og bekræft, at du stadig er jobsøgende.

Sådan lyder kravet til alle ledige jobsøgende her efter årsskiftet. Hvis ikke de gør, bliver de registreret som om, de ikke er jobsøgende. Og det betyder, at de kan miste retten til dagpenge eller kontanthjælp.

Mange bruger ikke computer

Men med de nye regler overser man fuldstændig det faktum, at an del af befolkningen ikke er it-kyndige, siger Ejvind Lund, der er sekretær ved 3F.

- For mange er det lige pludselig et ny og fremmed situation at de skal ind i det system og lave den bekræftelse. Mange har slet ikke noget edb-kendskab, siger han og tilføjer:

- Så mange bliver helt afhængige af, at de har familie og venner til at hjælpe dem, siger han.

Hjælp på jobcentrene

Men det er ikke nogen hindring, at man ikke er vant til at bruge en computer, for folk kan bare henvende sig på deres lokale jobcenter for at få hjælp, påpeger Andreas Nikolajsen fra Arbejdsmarkedsstyrelsen

- de ledige der ikke har de nødvendige computerfærdigheder kan henvende sig i et jobcenter eller en a-kasse for at få den vejledning, der er nødvendig for at leve op til de her krav, siger han og tilføjer:

- Det er ganske simpelt at gå ind og bekræfte sin jobansøgning, fastslår kontorchefen.

Besværligt og overflødigt system

Men ifølge 3F sekretær Ejvind Lund er det nye jobnet-system ikke bare besværligt, men også på mange måder overflødigt.

Èn af idéerne med jobnet er nemlig, at arbejdsgiverne skal bruge systemet som et slags kartotek over mulige fremtidige medarbejdere.

- Og det har vist sig, at arbejdsgiverne kun i meget meget lille grad bruger jobnet til at finde nye medarbejdere, siger han.

Facebook
Twitter