Legetøjsgigant går konkurs efter sløjt julesalg

Varer, der er købt i BR og Toys'R'Us, kan indtil videre kun byttes resten af året.

(Arkivfoto). Top-Toy kom under rekonstruktion i november. Virksomhedens årsregnskab afslørede et negativt driftsresultat på 149 millioner kroner og en bundlinje med et minus på mere end to milliarder. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Den nordiske legetøjskæde Top-Toy, der driver BR og Toys'R'Us, er erklæret konkurs.

Det bekræfter selskabet over for DR Nyheder.

I en pressemeddelelse udtaler Top-Toys administrerende direktør Per Sigvardsson, at et skuffende julesalg gør det umuligt for virksomheden at fortsætte rekonstruktionen.

- Vi var kommet langt, havde fået godkendt vores plan og har arbejdet i døgndrift på at skabe rammerne for en rekonstruktion af Top-Toy, men i dag må vi erkende, at vi på grund af et svigtende julesalg ikke længere er i stand til at fortsætte rekonstruktionen.

Top-Toy kom under rekonstruktion i slutningen af november. Her afslørede virksomhedens regnskab et negativt driftsresultat på 149 millioner kroner og en bundlinje med et minus på mere end to milliarder.

Kuratel skal finde værdier

De økonomiske vanskeligheder blev i november forklaret med en skuffende julehandel i 2017 og en svær implementering af nyt it-system. Og virksomheden oplyste dengang, at der foreløbigt blot ville blive lukket 12 BR -butikker efter nytår.

Ifølge Top-Toy, der i dag er begæret konkurs, er det dog ikke lykkedes rekonstruktørerne at nå frem til løsninger, der kan vende op og ned på den situation, virksomheden står i.

Konkursbegæringen betyder, at Top-Toys mere end 2.000 fuldtidsansatte medarbejdere i hele Norden har mistet jobbet, og at ledelsen af Top-Toy er overtaget af et kuratel.

- Kuratorerne skal afsøge de muligheder, der er. Hvis der kan findes en køber til hele eller dele af virksomheden, er det selvfølgelig at foretrække, men hvis ikke det kan ske, så må der blive tale om en afvikling, forklarer fungerende talsmand for den konkursbegærede virksomhed, Lars Bo Kirk til DR.

Varer skal byttes inden nytår

Top-Toy er ejet af kapitalfonden EQT, der har 75 procent, og af stifterfamilien Gjørup med 25 procent.

Alene i Danmark er der 77 BR-butikker samt 21 Toys'R'Us-varehuse, og mange af dem vil ikke åbne igen. Frem til nytår holder kuratorerne dog ifølge Lars Bo Kirk i alt 55 butikker åbne, så kunder kan købe og bytte varer.

Lars Bo Kirk oplyser desuden, at det kun er muligt at bytte til andre varer. Ikke til kontanter.

Kunder kan finde information om, hvilke butikker der er åbne på BR's og Toys'R'Us' hjemmesider.