Legetøjskæden BR i økonomisk krise efter milliardunderskud: 12 danske butikker lukker

Top-Toy, der ejer kæderne BR og Toys 'R' Us, er i så store vanskeligheder, at selskabet har begæret om rekonstruktion.

(ARKIVFOTO) Økonomiske vanskeligheder fører til lukning af 12 BR butikker i Danmark, fortæller administrerende direktør. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Den nordiske legetøjskæmpe Top-Toy, der blandt andet står bag kæderne BR og Toys 'R' Us i Danmark, er i så alvorlige problemer, at selskabet nu skal rekonstrueres.

Desuden må 12 butikker i Danmark lukke, og 180 danske medarbejdere står til at miste jobbet.

Det oplyser administrerende direktør Per Sigvardsson i forbindelse med, at Top-Toy i dag har offentliggjort sit årsregnskab.

- Det er ikke lykkedes for os at gøre Top-Toy lønsom i sin nuværende form, og derfor er vi nødt til at må ændre grundlæggende på virksomheden ved at forenkle og optimere de sunde dele af forretningen, forklarer direktøren og tilføjer:

- Vi har arbejdet på at få en ny finansiering på plads for Top-Toy frem til i nat, men det er ikke lykkedes, og derfor har vi ikke haft anden mulighed end at begære om rekonstruktion og lukke butikker.

Skuffende julehandel

Selskabets årsregnskab viser et negativt driftsresultat på 149 millioner kroner og en bundlinje med et minus på mere end to milliarder.

Derfor har hverken direktionen, bestyrelsen eller revisorerne har villet sige god for den fortsatte drift af selskabet uden garanti for kapitalindsprøjtning. Og det har Top-Toys ejer, kapitalfonden EQT, som tidligere har trådt til med kapital, sagt nej til.

- Vi går nu ind i en proces, hvor vi sammen med advokater vil forsøge at lukke de butikker, der ikke giver overskud. Vi er nødt til at mindske vores udgifter for at komme ud af situationen, lyder det fra Per Sigvardsson.

Han forklarer de økonomiske vanskeligheder i Top-toy med en skuffende julehandel i 2017 og en svær implementering af nyt it-system.

Julehandlen er sikret

Selskabet lukker i alt op mod 100 butikker i Norden og Tyskland, og der bliver også skåret i personalet.

Per Sigvardsson understreger dog, at lukningerne først effektueres efter jul. Kunderne kan altså fortsat købe julegaver i samtlige af Top-Toys fysiske butikker og i legetøjskædernes webshops, og forbrugerrettigheder som returret, reklamation og garanti berøres ifølge Top-toy ikke af situationen.

- For danske forbrugere kommer det ikke til at have stor betydning. Vi har åbent præcis som sædvanligt, vi har godt med varer på lager og vi har hundrede procent fokus på kunderne, siger han.

Top-Toy driver i dag 77 BR-butikker samt 21 Toys'R'Us-varehuse i Danmark. Direktøren kan endnu ikke fortælle, præcis hvilke butikker, der vil lukke eller hvornår det sker.