Lego-arving om kæmpedonation: Leg og læring er vigtigere end klodser

Donationen på 650 millioner kroner til flygtningebørn markerer en ny retning for Danmarks rigeste familie.

Thomas Kirk Kristiansen er fjerde generation i Lego-dynastiet. Han står i spidsen for Lego Fonden, der ejer 25 procent af legetøjskoncernen. (© DR Nyheder)

Millionerne fra Lego Fondens bugnende pengetank skal fremover rulle meget længere ud på verdenskortet og komme flere udsatte børn til gode.

Det fortæller Thomas Kirk Kristiansen, formand for fonden, der ejer en fjerdedel af legetøjskoncernen og sidste år tjente knap to milliarder kroner.

- Vi arbejder hele tiden på at gøre en størst mulig forskel dér, hvor vi er inde at arbejde. Men det er klart, at der er rigtig mange ressourcer til rådighed i fonden, og de skal bare ud og gøre den bedst mulige forskel, siger han.

Interviewet med DR Nyheder er et sjældent et af slagsen fra Thomas Kirk Kristiansen, søn af Legos tidligere mangeårige direktør Kjeld Kirk Kristiansen, og en af arvingerne til legetøjsdynastiet.

Han har i to år været formand for Lego Fonden, der støtter projekter med fokus på tidlig barndom, uddannelse og samfund.

- Jeg synes, Lego Fonden er inde i en fantastisk udvikling, hvor vi har brugt en årrække på at lave en strategi, implementere den og få skabt en organisation, der er i stand til at rykke på nogle af de ambitioner, vi har, siger han.

(© DR Nyheder)

Fra Billund til Bangladesh

LEGO - Billund - Lego fabrikken - Her pakkeriet der skal nedlægges - Man er igang med at flytte maskiner ud og produktionen bliver mindre og mindre. Produktionen flyttes til en ny fabrik i Tjekkiet. (Foto: © Claus Fisker, Scanpix)

Med donationen på 650 millioner kroner til Sesame Workshop og partnerorganisationerne BRAC og IRC, der driver legestuer for rohingya-børn i Bangladesh og flygtningebørn i nærområderne omkring Syrien, er der lagt op til et nyt udsyn.

- Nu starter vi med den her donation. Og så må vi se, hvad det næste bliver. Men det er helt sikkert, at det humanitære område kommer til at få sin egen opmærksomhed på højde med vores andre områder.

epa07180755 Rohingya Muslims arrive to the Thae Chaung village in Sittwe, Rakhine State, Western Myanmar, 21 November 2018. A group of 106 Rohingyas, including children and women believed to have fled the state of Rakhine, have been arrested on a shore in Kyauktan township about 100 kilometers from downtown Yangon on 16 November 2018 and return back to Sittwe, Rakhine State by Navy ship. Authority arrange temporary shelter for the group of 106 Rohingyas at the ManSi village near Sittwe, Rakhine State. EPA/NYUNT WIN (Foto: © Nyunt Win, Scanpix)

Pengene til projektet bliver over en femårig periode doneret til Sesame Workshop, velgørenhedsgrenen af den populære amerikanske tv-serie for børn, der på dansk hedder Sesamgade.

Det handler helt konkret om at uddanne lærere og omsorgspersoner i flygtningelejrene til at stimulere børns leg og derigennem indlæring.

Thomas Kirk Kristiansen har for nylig selv været i Bangladesh med sin hustru og datter for at besøge en af de legestuer, som Sesame Workshop står bag.

(© DR Nyheder)

- Man kan se glæden hos børnene, når de får lov til at lege og være børn sammen med en voksen, der formår at stimulere dem og give dem en fantastisk oplevelse midt i alt det ikke særligt rare, fortæller han.

Vigtigere end Lego-klodser

Det er en nærliggende tanke, at børnene i Bangladesh og nærområderne omkring Syrien kunne få glæde af at lege med Lego-klodser. Men det indgår ikke i projektet.

- Det handler ikke så meget om, præcis hvad man sidder med, men om at interagere med andre, skabe noget og forestille sig noget. Om man gør det med en Legoklods eller en sten eller en kæp, det er ikke så vigtigt, siger Thomas Kirk Kristiansen.

(© DR Nyheder)

I Lego bliver man i stigende grad klogere på, hvad forskerne finder ud af om sammenhængen mellem leg og udviklingen af børns hjerner.

Thomas Kirk Kristiansen ser, at Lego Fonden kan være med til at gøre en forskel, når de mest basale behov som vand, mad og tryghed er sikret.

- Det er ikke nok kun at overleve. Det er vigtigt, at de her børn får lov til at udvikle sig for at have en chance for at klare sig i fremtiden, når de kommer ud af den tragiske situation, de befinder sig i, siger han.