Lego i modgang: Topchefen skal i maskinrummet og sikre masseproduktion af klodser

Topchef Niels B. Christiansen skal rydde op i organisationen og sikre Lego en plads på butikshylderne.

Niels B. Christiansen, der tidligere var topchef i Danfoss, overtog chefstolen i Lego 1. oktober 2017. Han har netop præsenteret sit første årsregnskab. (Foto: © ASGER LADEFOGED, Scanpix)

Lego skal være børnenes sikre valg på legetøjsbutikkernes hylder. Og så skal koncernen trimmes, så hjulene igen drejer effektivt rundt.

Topchef Niels B. Christiansen skal puste nyt liv i legetøjskoncernen, der efter et årti med rekordregnskaber nu har svært ved at følge med efterspørgslen, fortæller chefredaktør på Børsen, Niels Lunde.

- Han skal ind i maskinrummet og sikre, at Lego kan producere en masse klodser i et højt tempo. Og så skal han sikre, at Lego kan levere, når alverdens børn hellere vil have en brandstation end en politistation i år, siger Niels Lunde, der også er forfatter til bogen 'Miraklet i Lego'.

Skal gøre Lego adræt igen

Efter ni år som administrerende direktør i termostatvirksomheden Danfoss overtog Niels B. Christiansen i oktober sidste år topposten i Lego, som netop har præsenteret sit regnskab for 2017.

Regnskabet bekræfter takterne fra halvårsregnskabet - nemlig at Legos omsætning faldt på Legos veletablerede markeder i Europa og USA i 2017.

Legos omsætning faldt fra 37,9 milliarder kroner til 35 milliarder kroner, og overskuddet gik samme vej.

I 2016 havde Lego et overskud på 9,4 milliarder efter skat. Det faldt til 7,8 milliarder kroner i 2017.

Ansættelsen af Niels B. Christiansen illustrerer, at Lego har større problemer med bureaukrati og produktion end med at udtænke kreative produkter, som børnene har lyst til at lege med, mener Niels Lunde. Og her er den tidligere Danfoss-topchef et godt valg.

- Niels B. Christiansen er en rigtig civilingeniør, der både er dygtig til at drive forretningen og få styr på maskinrummet. Og selvom Danfoss, hvor han kommer fra, er en helt anden virksomhed, så er det trods alt også en familieejet virksomhed med en industriel masseproduktion over hele verden.

I toppen af dansk erhvervselite

Lego-topchefen er blot 51 år, men har allerede haft en karriere i managementkonsulentvirksomheden McKinsey og stået i spidsen for høreapparatvirksomheden GN Store Nord, før han kom til Danfoss.

Desuden har han haft et hav af prestigefyldte og magtfulde bestyrelsesposter, der gør han til en af de "bedst forbundne chefer i Danmark".

Det vurderer Christoph Houman Ellersgaard, assisterende professor ved Copenhagen Business School, CBS, og forfatter til bogen Magteliten - Hvordan 423 danskere styrer landet.

- Niels B. Christiansen har trods sin unge alder formået at danne sig et solidt netværk på tværs af kongefamilien, kommisioner, uddannelsesinstitutioner og manifesteret sin plads i toppen af dansk erhvervselite, fortæller han.

Lego skal i de kommende år konsolidere sin plads på sine veletablerede markeder i Europa og USA, men også åbne døren til forbrugerne i Kina. Og her er Niels B. Christiansen en velegnet topchef, mener Christoph Houman Ellersgaard.

- Man kan ikke blot kigge på ham som direktør i Lego. Faktisk er han en slags ambassadør for dansk erhvervsliv, fordi Lego netop er et flagskib i udlandet. Og på den måde er Niels B. Christiansen det bedste kort på hånden i forhold til at tilgodese Legos internationale interesser, siger han.