Lego tager kampen op mod Apple, Amazon og Google: Vil tiltrække medarbejdere fra hele verden

Lego åbner i dag det nye hovedkontor Lego Campus i Billund.

Første del af Legos nye hovedkontor, Lego Campus, åbner i dag. (Foto: Lego)

I dag åbner Lego officielt dørene til virksomhedens nye domicil i Billund. I alt 2.000 medarbejdere får arbejdsplads i det nye hovedkontor, når det står helt færdigt i 2021.

Men Lego Campus er langt mere end bare et hovedkontor.

- Det er et forsøg på at skabe nogle rammer for hele Lego. Det gør, at medarbejderne får noget ekstra. Vi lever af kreativitet og innovation, så det skal rammerne også understøtte, siger Niels B. Christiansen, der er administrerende direktør i Lego.

Sammen med Thomas Kirk Kristiansen, der er oldebarn af Legos stifter, Ole Kirk Kristiansen, indvier han i dag det nye domicil.

Lego Campus, som Lego kalder det nye hovedkontor, bliver mere end bare kontorer med skriveborde og computere. Lego Campus kommer til at bestå af blandt andet legeområder, fitnesscenter, udendørs parker, sundhedshus og cafeer.

På den måde kommer Lego Campus til at minde om de campusser, som mange af de store techgiganter tilbyder deres medarbejdere i Silicon Valley i USA. For det er faktisk de virksomheder, som Lego er i konkurrence med om dygtige medarbejdere.

- Vi vil gerne have nogle af de allerbedste talenter. Vi kigger blandt andet efter digitale talenter. Det kan være Google, Apple, Adidas eller Nike, som vi er i konkurrence med. Mange af de virksomheder som også kan tilbyde spændende udfordringer, siger Niels B. Christiansen

Og de fysiske rammer gør faktisk en positiv forskel for, hvordan medarbejderne trives.

- Det giver klart en positiv effekt på medarbejdertilfredsheden, hvis man har et meget funktionelt og behageligt miljø, siger Jakob Lauring, der er professor ved Institut for Virksomhedsledelse på Aarhus Universitet.

Se Niels B. Christiansen fortælle, hvorfor Lego bygger Lego Campus.

Ny campus kun er en del af pakken

Men om det ligefrem bliver nemmere for Lego at hente nogle af de dygtigste internationale medarbejdere til Billund er ikke sikkert.

- Der er ikke lavet nogen undersøgelser, der viser, hvilken effekt de fysiske rammer har i forhold til andre ting, man kunne have brugt pengene på. Lego kunne også have givet medarbejderne andre gode såsom længere ferie, højere løn eller en bolig, siger Jakob Lauring.

Hos Lego er de klar over, at den nye campus kun er en del af pakken.

- Det handler om at kunne tilbyde nogle spændende arbejdsopgaver og spændende miljøer, hvor vi som individer kan få lov til at udfolde kreativiteten og arbejde sammen med andre. Det er ikke nok, at det er et spændende brand eller en høj løn, det er hele pakken, siger Niels B. Christiansen.

 • Første del af Lego Campus indvies i dag og er 15.000 kvadratmeter. (Foto: Lego)
 • En model i Lego af, hvordan det færdige Lego Campus komme til at se ud. (Foto: Lego)
 • Arkitekten bag Legos Campus er C.F. Møller Architects. (Foto: Lego)
 • Første etape af Legos nye hovedkontor kommer til at huse 500 medarbejdere. Mens i alt 2.000 medarbejdere får kontor i Lego Campus, når det står helt færdigt. (Foto: Lego)
 • 16 hotellignende værelser giver medarbejdere fra udlandet eller gæster til virksomheden mulighed for at overnatte i Lego Campus. (Foto: Lego)
 • Lego Campus får flere legeområder. Formålet er, at det skal følge Legos værdi om at inspirere til leg. (Foto: Lego)
 • Lego Campus skal stå færdigt i 2021. (Foto: Lego)
 • 4.150 solceller dækker bygningens tag og laver halvdelen af den energi, der skal bruges på opvarmning, nedkøling, lys og ventilation i Lego Campus. (Foto: Lego)
 • Lego Campus ligge i området, hvor Lego i mange år haft både hovedkontor og produktion. Produktionsbygningerne blev revet ned for få år siden.
 • Det er Legofamiliens pengetank, Kirkbi, der som bygherrer står for byggeriet.
 • Lego Campus bliver 54.000 kvadratmeter. Første etape er 15.000 kvadratmeter. (Foto: Lego)
1 / 11

Jakob Lauring tror ikke, at Lego Campus kommer til at være specielt afgørende, når Lego skal tiltrække udenlandske medarbejdere.

- Jeg tror, det danske vejr, skattesystemet og virksomhedens lønniveau har større betydning. Når folk bliver rekrutteret til et andet land, er det, de tænker mest på, deres langsigtede karriereforløb, siger Jakob Lauring.

Han mener dog, at den nye campus kan have betydning for, om udenlandske medarbejdere bliver ved Lego. Danske virksomheder har nemlig generelt svært ved at holde på udenlandske medarbejdere.

Det skyldes blandt andet, at de udenlandske medarbejdere bliver skuffede over at det sociale liv, som de forventer i forbindelse med deres nye arbejde, ikke eksisterer.

- Mange udlændige savner et netværk, når de kommer hertil for at arbejde. De bruger ofte arbejdspladsen til at få det netværk, og det kan være svært på mange danske virksomheder. Har man en campus, hvor man kan få mere socialt samvær, kan man håbe, at den her løsning gør, at medarbejderne bliver mindre skuffede, siger Jakob Lauring.

Det er netop også forventningen i Lego.

- Det handler om at give den oplevelse, man forventer, når man bliver rekrutteret ind i sådan et brand. Det kan være med til at give en god oplevelse, så vi kan fastholde de talenter, vi har rekrutteret, siger Niels B. Christiansen.