Legos våbenkapløb: Legetøj bliver mere våbenfyldt og krigerisk

Pistoler og voldsomme scenarier indgår i stigende grad i Legos produkter til børnene, viser en undersøgelse.

Det er særligt proportionen af våben og krigslignende scenarier i nye produkter, forskerne har bidt mærke i. (Foto: © Edgar Su, Scanpix)

Lego lagde for første gang et våben i sine æsker i 1978. Det var i forbindelse med et slot, hvor figurerne havde sværd, økser og lanser.

Siden er både tilbehør og situationer i Legos legescenarier blevet mere og mere voldelige, konkluderer en undersøgelse, som newzealandske forskere står bag.

- Legos produkter er ikke længere så uskyldige, som de engang var, siger forskeren Christoph Bartneck, der har stået i spidsen for undersøgelsen.

I dag er der våben i 30 procent af Legos sæt. Rammerne for legen har ligeledes ændret karakter, hvilket man også kan se af Legos katalog.

- I dag indeholder cirka 40 procent af alle siderne en eller anden form for vold. Særligt scenarier der omfatter skyderi eller truende adfærd er taget til i løbet af årene, lyder det i undersøgelsen.

Forskerne har bladret kataloger fra Lego igennem fra 1973 frem til 2015 for at nå frem til konklusionen.

Legos talsmand i Australien og New Zealand siger, at virksomheden finder inspiration en række steder - heriblandt byggebranchen, fantasiverdenen og konflikter.

- Ligesom i andre lege er konflikt en naturlig del af et barns udvikling. Vi forsøger altid at bruge humor, når vi kan, for at nedtone graden af konflikt, siger han som kommentar til undersøgelsen.

/ritzau/AFP