Lektor om voldsomt bitcoin-fald: Modstandere trækker værdien ned

Kryptovalutaen bitcoins værdi er næsten halveret i forhold til det foreløbige toppunkt i sidste måned.

Der er flere grund til, at kryptovalutaen bitcoin er faldet drastisk i værdi de seneste uger. Regeringerne i Sydkorea og Kina vil blandt andet forbyde brugen af valutaen. (Foto: DADO RUVIC © Scanpix)

Kurser og valutaer stiger og falder.

Når det kommer til digitale valutaer og betalingssystemer som kryptovalutaen bitcoin, er der dog ofte tale om massive ændringer i værdi på meget kort tid.

I slutningen af sidste år stjal bitcoin overskrifterne verden over, efter valutaen var steget voldsomt.

Kryptovaluta og teknologien bag, der kaldes Blockchain, ses som noget, der kan revolutionere den finansielle verden, hvorfor værdien af kryptovalutaerne følges tæt verden over.

Bitcoin nåede for en måneds tid siden næsten en værdi på 20.000 dollars eller 122.000 kroner. I dag er bitcoins værdi halveret til 10.000 dollars.

Ifølge Ole Bjerg, lektor i filosofi og økonomi ved Copenhagen Business School og som selv har investeret i kryptovaluta, er der flere teorier om kursfaldet.

- Det ser ud til, at regeringerne i Kina og Sydkorea vil slå ned på kryptomarkedet. Og så vil den amerikanske bank Metropolitan Bank angiveligt lukke ned for, at man kan bruge dem til at lave ind- og udbetalinger på Coinbase, der er en af de største krypto-børser, siger Ole Bjerg.

Svært at kontrollere

Der kan være flere grunde til, at regeringer vil forbyde kryptovalutaer. For Kinas vedkommende handler det i høj grad om, at regeringen vil kontrollere værdien af den kinesiske valuta.

Et af redskaberne til at gøre det, er at have kontrol over, hvor mange penge, der ryger ind og ud af landet, forklarer Ole Bjerg.

- Det kan kryptovaluta være en måde at omgå det på. I Kina kan man være bange for, om man kan styre valutaen, hvis ikke man kan styre kryptomarkedet.

Kryptovalutaerne møder dog ikke kun modstand fra regeringer, men også fra interesser i den etablerede finansielle sektor.

- De er modstandere, fordi de mener, at kryptovaluta kan begynde at konkurrere med nogle af de eksisterende forretningsmodeller, der er i bank- og finansverdenen, siger Ole Bjerg.

Nationalbankens direktør, Lars Rohde, var i december ude og advare om kryptovaluta.

- Det er livsfarligt. Det er jo en effektiv måde at spille på. Så hvis man ikke kan lide kasinoer, så har man fået et godt alternativt, sagde han.

Kort- eller langvarigt fald?

Det er langt fra første gang, at bitcoin falder eller stiger i værdi. Derfor er det også svært at sige, om det nuværende fald er kort- eller langvarigt, fortæller Ole Bjerg.

- Det er et meget volatilt marked. Der har været lige så voldsomme udsving tidligere, der så har rettet sig igen. Så jeg er ikke voldsomt overrasket. Men det er svært at sige, om det er kort- eller langvarigt, siger han.

Ifølge lektoren ser det ud til, at der er folk som trækker sig helt ud af markedet, fordi det ikke kun er bitcoin, som falder, men også andre kryptovalutaer som Ethereum og Ripple.

Skulle have investeret for fem år siden

Ole Bjerg fortalte for en måned siden i Deadline, at han selv har investeret i kryptovaluta. Han vil dog ikke ud med, om det seneste kursfald også får ham til at trække sig fra markedet.

- Det ved jeg ikke om er i offentlighedens interesse. I Deadline kom det til at lyde som om, jeg er multimillionær. Det ville selvfølgeligt være dejligt, men det er er nu ikke tilfældet, siger han og uddyber.

- Jeg er ikke kvalificeret til at give dag til dag investeringsråd og sige, hvad folk skal gøre med deres private finanser. Men ét råd kan jeg give: Man skulle have investeret for fem år siden.

Man skal ikke længere tilbage end januar 2017, hvor én bitcoin kostede 830 dollar.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk