Lene blev langtidssygemeldt og måtte flytte: Jeg følte mig presset ud af København

Lene Halby er en af et stigende antal københavnere på offentlig forsørgelse, som flytter ud af hovedstaden.

Lene Romer Halby boede på en husbåd i Københavns havn, indtil hun følte sig presset til at flytte ud af kommunen i 2016. (Foto: Anna Bøtter Knudsen)

Lene Romer Halby spejder ud over Københavns Havn. Indtil 2016 var det her, hun boede i en husbåd sammen med sin mand. Hun havde aldrig drømt om, at hun skulle forlade hovedstaden.

- Jeg er københavner med meget, meget stort K, siger hun.

Hun er født i København og har boet der næsten hele sit liv. Men efter et falduheld blev hun i 2013 langtidssygemeldt.

- Jeg har været en rigtig, rigtig god skatteborger sammen med min mand i Københavns Kommune i rigtig mange år. Der var jeg god nok. Og pludselig da jeg havde brug for hjælp, fordi jeg havde været syg i flere år, så følte jeg mig uønsket i Københavns Kommune, forklarer hun.

Lene Romer Halby ville gerne ansættes i et fleksjob, som hun havde på hånden, men kommunen mente, hun skulle i praktik på en ydelse, der svarer til kontanthjælp.

- Jeg var nødt til at flytte. Hvis kommunen havde fået sin vilje, så var vores husbåd gået på tvangsauktion, siger hun.

Selv om hun undgik tvangsauktionen, så havde flytningen alligevel store omkostninger for hende.

- Det at flytte udelukkende pga. økonomi eller usikkerhed om forsørgelsesgrundlag og fremtid, er jo en situation, som ingen mennesker har lyst til. Man mister netværk og sit sociale liv, forklarer hun.

Flyttede til Holbæk

Løsningen for Lene Romer Halby og hendes mand blev at flytte til Vestsjælland. Dermed blev hun en af de mere end 500 københavnere på offentlig forsørgelse, som valgte at forlade hovedstaden i 2016.

- Vi flyttede til Holbæk Kommune, og det gjorde vi, fordi der var nogen, der havde plads til os. Vi skulle have et sted at bo meget hurtigt. Fordi vi var nødt til at sætte husbåden til salg. Derfor blev det Holbæk. Der var der nogen, der åbnede deres døre for os.

Holbæk Kommune var – modsat København - villig til at se på Lenes drøm om et fleksjob.

- Holbæk Kommune var noget helt andet end Københavns Kommune. Her mødte jeg nogle mennesker, der var interesserede i mig. Og som syntes, at deres opgave var at sikre, at jeg kom tilbage til arbejdsmarkedet. Jeg har en kæmpe arbejdsidentitet, og den så de. De så mig. Så jeg blev modtaget helt fantastisk, siger hun.

Samtidig blev det med flytningen til Holbæk igen muligt at få økonomien til at hænge sammen.

- Prisniveauet er selvfølgelig helt, helt anderledes i Holbæk, end det er i København. Så det har da betydning, det har det helt klart, siger hun.

Aldrig tilbage til København

På kajen ved Langelinie i København drømmer Lene Romer Halby sig tilbage.

- Vi savner København helt vildt meget. Hele vores netværk, vores sociale liv, alt, hvad vi har af liv, ligger i København.

I dag er Lene Romer Halby kommet lidt tættere på København igen. Efter to år i Holbæk er hun nemlig flyttet til en ny kommune lidt tættere på hovedstaden - nemlig Ballerup.

Men helt tilbage til København, det kommer hun aldrig.

- Det har jeg ikke penge til. Jeg har jo mistet det, jeg havde i København, jeg kunne være blevet livslang borger i København, hvis jeg havde kunnet beholde min husbåd. Så havde vi kunnet bo herinde altid. Med den økonomi, vi har nu, har vi simpelthen ikke råd til at bosætte os i København, slutter hun.

Facebook
Twitter