For lidt søvn giver forkølelse

Risikoen for at blive forkølet tredobles hvis man sover mindre end syv timer om natten i forhold til at man sover otte timer eller mere. Det viser ny amerikansk forskning.

Vi bliver forkølede af for lidt søvn. Det har et amerikansk forskerhold nu dokumenteret. For lidt søvn er under syv timers søvn. En god nats søvn har også god indflydelse på hjerteproblemer. (Foto: © Evah Smit, Stock Xchng)

Sover man under syv timer om natten øger det risikoen for at blive forkølet, viser ny forskning.

Mange af os elsker at sove og slappe af - og nu ser det ud til, at der er en rigtig god undskyldning for at gøre det.

Tredobling af risiko

Et forskerhold fra Carnegie Mellon University fandt frem til, at risikoen for at blive forkølet er tredoblet, hvis man sover mindre end syv timer om natten sammenlignet med, hvis man sover otte timer eller mere. Det skriver BBC News.

Svækket immunsystem

Forklaringen er, at manglen på søvn svækker immunsystemet og kroppens evne til at bekæmpe de vira, der kan føre til forkølelse eller influenza.

Forskningen er blevet offentliggjort i tidsskriftet Archives of Internal Medicine.

Søvn godt for hjertet

Tidligere forskning har vist at personer, der sover mellem syv og otte timer om natten har den laveste risiko for at få hjertesygdomme.

Men der har ikke før været bevis for, at en god nats søvn kan beskytte mod forkølelse.

Manglende søvn giver infektion

- Immunsystemet kontrollerer formentlig vores søvnmønstre, og mangel på søvn vil muligvis ende i en infektion, fortæller Professor Ron Eccles, direktør for the Common Cold Centre ved University of Cardiff.

Han mener at der er nok information til at konkludere, at mangel på søvn svækker immunforsvarets evne til at bekæmpe vira.

Andre studier og forskere påpeger også, at søvn og immunforsvaret hænger tæt sammen.