Lille bank var med til at svindle Danmark for 1,1 milliarder - men cheferne slipper for straf

Tysk bank var central i udbytteskandalen, men domstol afviser retssag.

Topchefer i svindelbank undgår straf, har tysk domstol besluttet.

Den lille bank North Channel Bank i den tyske by Mainz var mellem 2014 og 2015 medvirkende til, at den danske statskasse blev svindlet for 1,1 milliarder kroner i refusion af udbytteskat.

Det har banken selv indrømmet ved Retten i Glostrup for tre år siden, hvor banken indvilligede i at betale 110 millioner kroner i bøde for sin rolle.

Men til trods for, at banken har indrømmet at have svindlet Danmark, så ser syv daværende chefer i North Channel Bank ud til at slippe for straf.

En domstol i den tyske by Koblenz knap 100 kilometer fra Mainz har nemlig afvist en straffesag mod de syv tidligere chefer, der var tiltalt for at have hvidvasket penge gennem banken, skriver flere tyske medier heriblandt erhvervsmediet Handelsblatt.

Den primære årsag er, at skattesvindlen ikke fandt sted i Tyskland, lyder rettens begrundelse.

- Åbningen af hovedforhandlingerne er afvist af juridiske årsager, lyder det fra retten, der også har vurderet, at to tidligere topchefer i banken skal have erstatning for den tid, de har siddet varetægtsfængslet.

Afgørelsen i Koblenz er dog ikke endelig, og anklagemyndigheden har kæret afgørelsen til en højere retsinstans, skriver Süddeutsche Zeitung.

Tiltalen mod de syv tidligere chefer i North Channel Bank omhandler forhold mellem 2015 og 2017, hvor banken var en del af et netværk, der ifølge den tyske anklagemyndighed hvidvaskede penge, statskasserne i Østrig og Danmark var blevet svindlet for.

De to tidligere topchefer var dog ikke længere en del af banken, da ledelsen i 2019 erkendte at have medvirket til svindel ved Retten i Glostrup.

Lille tysk bank i Mainz var central i udbytteskandalen.

Ejere risikerer stadig straf

Svindlen mod den danske statskasse gennem North Channel Bank er en del af den største skatteskandale i Danmarkshistorien, hvor udlændinge er mistænkt for at have svindlet den danske statskasse med refusion af udbytteskat for i alt 12,7 milliarder kroner.

North Channel Banks rolle er også central i en dansk straffesag, hvor de tre tidligere ejere af banken, amerikanerne Jerome Lhote, Matthew Stein og Luke McGee, risikerer op til 12 års fængsel for milliardsvindlen.

Desuden er også tre briter tiltalt i sagskomplekset omhandlende North Channel Bank.

Det er nemlig anklagemyndighedens vurdering, at de i alt seks tiltalte foretog hundredvis af fiktive aktiehandler mellem 27 amerikanske enkeltmandspensionsplaner, ni selskaber og mellemhandlere, der gik gennem North Channel Bank i Mainz fra marts 2014 til august 2015.

De formodede svindel førte til, at der blev tilbagebetalt i alt 1,1 milliarder kroner i udbytteskat, som hverken pensionsplanerne eller selskaberne havde ret til, lyder anklagen.

- Vi mener, at sagen er så grov, at en særlig paragraf, der kan hæve strafferammen til 12 år, bør tages i brug. Vi har ingen forventning om, at de møder frivilligt op til en retssag, hvor de risikerer så mange års fængsel, så derfor arbejder vi med alle de tænkelige muligheder, der kan sikre, at de tiltalte vil være til stede til den kommende retssag, sagde chefen for National enhed for Særlig Kriminalitet, Per Fiig, da tiltalen blev rejst i april 2021.

Straffesagen er endnu ikke berammet ved de danske domstole, og de tiltalte nægter sig alle skyldige.

Dansk advokatfirma sagsøgt

Sideløbende med hvidvasksagen i Tyskland og straffesagen mod de amerikanske ejere, så forsøger de danske skattemyndigheder også at stille et af Danmarks største advokatfirmaer Bech-Bruun til ansvar.

I en spektakulær sag har Skattestyrelsen sagsøgt advokatfirmaet for samlet 1,2 milliarder kroner.

Bech-Bruun skal ifølge de danske myndigheder betale den tårnhøje erstatning, fordi de rådgav den tyske bank North Channel Bank i 2014 og 2015.

Konkret lavede Bech-Bruun en såkaldt legal opinion på i alt 14 sider til den tyske bank.

I notatet vurderede advokatfirmaet, at den tyske bank ikke risikerede erstatningsansvar over for danske myndigheder, hvis banken agerede depotbank for en serie transaktioner med danske aktier.

Hvad er en depotbank?

  • En depotbank er en finansiel institution, der er ansvarlig for at holde og sikre de forskellige aktiver i et investeringsselskab. Aktiverne kan omfatte enhver form for sikkerhed, inklusive aktier eller obligationer, såvel som andre former for aktiver og værdigenstande.

Ligeledes lød det fra Bech-Bruun, at banken ikke risikerede strafansvar.

Advokatfirmaet har igennem hele sagen nægtet at være erstatningsansvarlige og for at have begået noget forkert.

Bech-Bruun blev pure frifundet ved domsafsigelsen i april, men i det nye år venter en ny juridisk sværdkamp i Højesteret.