Lionel Messi indblandet i nye Panama Papers afsløringer

Mistænkelig aktivitet i Panamaselskab med forbindelse til Messi.

Mens Lionel Messi lige nu kæmper for argentinsk succes ved VM i fodbold i Rusland, er der nye oplysninger om argentineren i forbindelse med en skattelysag. (Foto: CHRISTIAN HARTMANN © Scanpix)

Mens verdensstjernen Lionel Messi lige nu kæmper for argentinsk succes ved VM i fodbold i Rusland, er der nu igen nye oplysninger om argentineren i forbindelse med en skattelysag.

1,2 millioner nye lækkede dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama kaster nemlig nyt lys over det selskab, som Panama Papers i 2016 afslørede, at Lionel Messi var involveret i.

Den argentinske fodboldstjerne havde allerede en problematisk skattelysag inden Panama Papers. I Spanien, hvor han til dagligt spiller for storklubben FC Barcelona, er han idømt en bøde på 2,2 millioner euro og 21 måneders betinget fængsel for ikke at have betalt skat af indtægter fra sine imagerettigheder. Det skete med hjælp fra selskaber i Uruguay og Belize.

I april 2016 kunne flere medier i det journalistiske samarbejde ICIJ afsløre, at Lionel Messi havde endnu et hidtil ukendt skattelyselskab – denne gang placeret i Panama – ved navn Mega Star Enterprises.

Svaret fra Messis lejr var dengang, at det selskab var ”totalt inaktivt”.

Men nu stiller de nye lækkede dokumenter, som også dækker tiden efter Panama Papers afsløringerne, spørgsmålstegn ved dén forklaring.

Blot en måned senere, i maj 2016, skriver en ansat i advokatfirmaet i en intern mail:

- Uruguay-kontoret fortæller mig, at klienten bruger selskabet.

Efterfølgende trækker Mossack Fonseca sig som agent for selskabet Mega Star Enterprises. Og i februar 2017 indgiver advokatfirmaet ifølge de lækkede dokumenter en såkaldt ”suspicious activity report” – en rapport om mistænkelig aktivitet - til de panamanske myndigheder om selskabet.

Det fremgår ikke umiddelbart af materialet, hvad Lionel Messi i givet fald har brugt selskabet til.

En advokat for Messi siger til den spanske avis El Confidential, der er med i ICIJ, at det omtalte selskab Mega Star Enterprises var en del af en gammel konstruktion og ikke bliver brugt mere.

Afviser at gamble med præsidentens familie

De 1,2 nye dokumenter byder også på en anden afsløring med spor til Argentina. E-mails mellem Mossack Fonsecas hovedkontor i Panama og afdelingskontor i Uruguay viser nemlig, at ansatte på de to kontorer diskuterer en usædvanlig plan for at undgå en pinlig historie for firmaet.

De ansatte diskuterer, om man ved at tilbagedatere dokumenter kan skjule det faktum, at Mossack Fonseca ikke var klar over, at et selskab som Mossack Fonseca havde sat op i Bahamas, faktisk var kontrolleret af den argentinske præsident Mauricio Macris familie.

Panama Papers afslørede i 2016, at præsidentens familie var direktører i selskabet, som var ejet af præsidentens far. Ifølge hvidvaskningsreglerne skal Mossack Fonseca vide den slags, men det gjorde de tilsyneladende ikke.

I e-mails diskuterer ansatte i Mossack Fonseca, om man kan løse det problem ved at få Macri-familiens revisor lejr til at producere et håndskrevet dokument, som er dateret flere år tidligere, som kan bekræfte ejerskabet af selskabet.

Den idé bliver dog afvist af revisoren som ”meget risikabel”, da han mener, at brevet ”let kunne blive modbevist af en ekspert i kalligrafi”. Der står også i e-mailsene, at klienten ikke ønskede at ”gamble”, når ”præsidenten i Argentina og hans familie er involveret.”

En talsmand for Macri-familen bekræfter til ICIJs mediepartner La Nacion, at præsidenten far ejer selskabet, men har ingen kommentarer til diskussionerne mellem Mossack Fonseca og revisoren fra Uruguay.

Nye franske afsløringer

Med de nye dokumenter dukker også andre helt nye afsløringer op.

I juli 2017 finder Mossack Fonseca for eksempel ud af, at skuffelselskaber som advokatfirmaet har sat op i Panama, er ejet af arvinger til den kendte franske juveler Pierre Cartier. Selskaberne blev brugt til at eje en skov i Canada og en schweizisk bankkonto ifølge de nye dokumenter.

Medlemmer af Cartier-familien har ikke ønsket at kommentere sagen over for ICIJ, og deres økonomiske rådgiver har afvist at svare på spørgsmål fra den franske avis Le Monde, der også er med i ICIJ.

Til denne artikel har følgende journalister bidraget: Ryan Chittum, Will Fitzgibbon, Marcos Garcia Rey, Emilia Delfino, Miranda Patrucic, Philipp Eckstein og Mauritius Much alle fra ICIJ - https://www.icij.org/

(Foto: Grafik: Morten Fogde Christensen © DR Nyheder)
Facebook
Twitter