Lises søn fik kviklåns-gæld på halsen: Nu lægger firmaerne sig fladt ned på stribe

Ung mand tog flere kviklån, men de skal ophæves igen, kræver forbrugermyndighed.

Lise Thims søn tog flere lån, som Forbrugerombudsmanden nu har afgjort, at han aldrig skulle have haft.

- Vi har fået nogle ridser og ar, som jeg tvivler på, nogensinde bliver helet.

Sådan fortæller Lise Thim om et år, hvor hun har kæmpet for at få sin søn fri af gæld.

Den midaldrende kvinde fra Østjylland er mor til en ung mand i starttyverne, der på ganske kort tid tog flere kviklån og efterfølgende fik en stor gæld at slås med.

Der er blandt andet tale om flere lån, som Forbrugerombudsmanden nu har vurderet, at Lise Thims søn aldrig skulle have haft.

Lånene skal derfor ophæves, viser en række breve, som forbrugermyndigheden har sendt til lånefirmaer i sagen.

- Hvis de havde lukket ned fra starten, så kunne det være, han kun ville have haft en lille gæld et sted. Gælden havde ikke fået lov til accelerere, siger Lise Thim.

Bor på bosted og har adhd

Det var i slutningen af 2018, at Lise Thim første gang opdagede, hvor galt det stod til med hendes søn, der havde lånt penge hos i hvert fald syv firmaer.

- Han har ladet sig friste af alle de reklamer, der kommer via tv, på telefonen og mail, hvor det vælter ind med tilbud om hurtige penge via et enkelt klik, siger Lise Thim.

Hendes søn er ikke længere hjemmeboende. Han har diagnosen adhd og bor på et bosted, fortæller hun.

- Det betyder, at han er enormt impulsstyret og har meget svært ved at konsekvensberegne, siger Lise Thim.

Havde 6.000 kroner om måneden

På grund af sin situation har Lise Thims søn haft svært ved selv at tage hånd om de problemer, som lånene har ført med sig.

Sønnen er myndig, men kan ikke overskue den voksende bunke af rykkerbreve og opkald fra inkassofirmaer, der med trusler om retssager og RKI kræver pengene betalt tilbage med høje renter.

- Jeg læser dokumenterne igennem, og de høje renter skræmmer mig. Jeg kan lynhurtigt se, at han ingen chance har for at kunne betale tilbage, siger hun.

Lise Thim sætter sig derfor ned sammen med sin søn for at gennemgå gælden. Sønnen lever på det tidspunkt af en social ydelse, der svarer til lidt over 6.000 kroner efter skat om måneden, fortæller hun.

- Afdragene er rimeligt høje i forhold til den meget lave indtægt, han har. Det undrer mig, hvordan han har kunnet låne penge på sit glatte ansigt med så lav en indtægt, siger hun.

Slog 13.000 kroner af gæld

På lånefirmaernes hjemmesider står der, at de vurderer kundernes evne til at betale pengene tilbage. Blandt andet gennem adgang til skattepapirer - og mange skriver også, at de forlanger at se lønsedler for at kunne lave det, man i fagsprog kalder en kreditvurdering.

- Hvis de har gjort det, de skriver, at de gør, så kan jeg slet ikke forstå, at han kan komme igennem det her filter, siger Lise Thim.

Hun besluttede sig derfor for at skrive til selskaberne for at få lov til at se deres kreditvurderinger af hendes søn. Men det var først efter flere forsøg og opringninger, at Lise Thim fik hul igennem.

Efter at hun begyndte at spørge ind til sagerne, valgte nogle af selskaberne at droppe pengekravene mod sønnen. Andre af selskaberne holdt dog fast. Lise Thim besluttede sig i stedet for at forsøge at slå en handel af. Og det lykkedes hos et af selskaberne.

- Jeg tænkte, nu tager jeg en chance. Der var tale om beløb på 15.000 kroner. Så jeg siger: I kan få 2.000 her og nu. Og den godtog de, siger Lise Thim.

Ombudsmand går ind i sagen

- Om de følte sig presset af, at de egentlig ikke kunne dokumentere deres kreditvurderinger, skal jeg ikke kunne sige. Men der har været mange lange mails frem og tilbage for at nå dertil, siger Lise Thim.

De sidste fire låneselskaber kunne Lise Thim dog ikke rokke ved. Hun tog derfor kontakt til Forbrugerombudsmanden, der tog over på sagerne.

- Det er først her for en måneds tid siden, at der er kommet en afgørelse, hvor Forbrugerombudsmanden vurderer, at min søn slet ikke har kunnet betale pengene tilbage med det eksistensgrundlag, han havde, siger Lise Thim.

Tip os

  • Har du taget forbrugs- eller kviklån, som du ikke har kunnet betale tilbage? Skriv til ahec@dr.dk

De resterende lånefirmaer har efter Forbrugerombudsmandens vurdering i sagen valgt at ophæve sønnens lån.

Hendes søn skal derfor ikke betale renter, gebyrer og andre omkostninger af lånene - og i en af sagerne er det skyldige lånebeløb også blevet eftergivet.

Firma: Der er tale om en fejl

Hos Finans 247, der har valgt at eftergive hele gælden, lyder det fra direktør Mikkel Winston i en e-mail, at selskabet flere gange afviste Lise Thims søn som kunde, inden han ved en fejl blev godkendt til et lån.

- Der er tale om en meget ulykkelig sag, hvor en forbruger ansøger om lån hos os 21 gange. Forbrugeren bliver afvist 20 gange, men bliver desværre godkendt den 21ende gang på grund af en systemfejl.

- Det er dybt beklageligt, og vi har allerede for længe siden eftergivet både lånebeløb samt alle omkostninger, hvorfor sagen har været afsluttet længe fra vores side, skriver Mikkel Winston.

Lise Thim anerkender, at hendes søn mange gange søgte om lån hos firmaet, inden én af ansøgningerne gik igennem. Hun mener dog, at det også må være virksomhedernes ansvar at beskytte forbrugere som hendes søn mod at tage lån.

- Jeg frasiger mig ikke, at det er min søn, der har lavet fejlen ved at gøre det her. Men jeg synes slet ikke, han skulle have haft en krone, siger Lise Thim.

Håber at kunne hjælpe andre

Står det til Lise Thim, så skal det slet ikke kunne lade sig gøre at låne over evne.

I stedet bør der være et register, som lånefirmaerne retter sig efter, hvor personer med gældsproblemer kan skrive sig op og dermed skærme sig mod mere gæld, mener hun.

Selvom firmaerne har valgt lægge sig ned i hendes søns sag, så tvivler hun på, at det samme scenarie gælder for mange andre, der er kommet galt afsted med lån, siger hun.

- Det er mit håb, at mere fokus på kreditvurderingerne vil hjælpe andre. Jeg synes stadigvæk, at det er for let bare at sige, at hvis vi indgår forlig, så glemmer vi det hele. For firmaerne fortsætter jo, siger Lise Thim.

DR Nyheder har uden held bedt om en kommentar til de yderligere sager fra Capitolia samt ACEA Capital og Repay Finance.

DR er bekendt med sønnens navn, men har af hensyn til hans situation valgt at udelade det.