Livsfarlige kinesiske piller i omløb

En giftig plante, der kan give nyresvigt og kræft, er fundet i kinesisk naturmedicin af de irske sundhedsmyndigheder. Fødevarestyrelsen frygter, at også danske forbrugere kan have købt pillerne.

Slangerod, det populære navn for aristolochia, Aristolochia har været på den sorte liste siden 1990'erne. (© Scanpix)

Det kan være dødsensfarligt at købe kosttilskud fra udlandet. Producenterne lover guld og grønne skove, men effekten af midlerne er typisk ikke bevist, og du kan i værste fald risikere at blive alvorligt syg.

Lige nu frygter Fødevarestyrelsen, at danske forbrugere kan have købt kinesiske piller, der indeholder en giftig syre fra planten Aristolochia. Planten, der på dansk kaldes Slangerod, kan give nyreskader og kræft.

Middel mod forkølelse

Styrelsen har ikke mistanke til danske producenter eller forhandlere, men det er muligt, at pillerne kan være blevet solgt via udenlandske hjemmesider på Internettet. Flere engelske og amerikanske internetbutikker har nemlig pillerne i deres sortiment. Her bliver de blandt andet anbefalet som et middel mod forkølelse.

Der er dog ingen dansk kontrol med de udenlandske hjemmesider.

- Hvis man som dansk forbruger vælger at købe kosttilskud fra en udenlandsk hjemmeside, så skal man vide, at vi som danske fødevaremyndigheder ikke har beføjelser til at kontrollere sådan nogen hjemmesider. Så som forbruger må man selv i en eller anden grad tage ansvar for, hvad man køber fra en udenlandsk hjemmeside. For man kan ikke komme tilbage til os med produkterne og klage over dem, siger bromatolog Mette Christiansen fra Fødevarestyrelsens Kosttilskudsgruppe til DR Nyheder.

På sort liste siden 90'erne

Det er de irske sundhedsmyndigheder, der har funder Aristolochia i fire kinesiske produkter, der er betegnet som traditionel kinesisk naturmedicin og fås i butikker i Irland.

De har udsendt en liste med navnene på produkterne, men advarer samtidig om, at produkterne også kan gå under andre navne. Desuden kan der være Aristolochia i et produkt, uden at det fremgår af ingredienslisten.

Aristolochia har været på den sorte liste siden 1990'erne, hvor mere end 100 belgiske kvinder blev syge efter at have spist slankepiller, der ved en fejl indeholdt syre fra planten. Pilleproducenten havde forvekslet to kinesiske planter, og det fik alvorlige konsekvenser for kvinderne.

Flere af dem udviklede nyreskader, der i nogle tilfælde var så alvorlige, at de måtte have en nyretransplantation. Efterfølgende udviklede en del af kvinderne også kræft i urinvejene.