LO: Det danske dagpengesystem skranter

LO vil have ændret radikalt på det danske dagpengesystem efter, at der nu er udsigt til et regeringsskifte. Især skal dagpengene sættes i vejret.

LO lader op til radikale ændringer af dagpengesystemet efter at der nu er udsigt til et regeringsskifte. Dagpengene skal i vejret, men dagpengeperioden skal ikke nødvendigvis rulles tilbage til fire år. (Foto: Thomas Gam Nielsen- DR)

LO-formand Harald Børsting vil have rettet op på det danske dagpengesystem.

- Det skranter efter ti år med meget uheldige indgreb i dagpengesystemet, siger LO-formand, Harald Børsting:

- Her tænker jeg især meget på to indgreb. Det ene var det indgreb, der reducerede muligheden for supplerende dagpenge i betydeligt omfang. Det andet indgreb var det vi fik sidste sommer med regeringens genopretningspakke, hvor man altså halverede dagpengeperioden og fordoblede kravet til genoptjening af en ny dagpengeperiode, siger Harald Børsting.

- Derfor mener jeg at det både er nødvendigt og fornuftigt i lyset af en ny regerings invitation, som de jo har givet os på forhånd, hvis de kommer til magten at få det her højt på dagsordenen og få dagpengesystemet forhandlet på plads.

Gøres attraktivt

Nu skal dagpengesystemet altså gøres mere attraktivt. Men hvad der skal ske helt konkret vil LO-formanden ikke røbe.

- Det hele spiller sammen og nu skal der forhandles om det ved de kommende trepartsforhandlinger, siger Harald Børsting.

Men LO går ikke nødvendigvis efter at få rullet dagpengeperioden tilbage.

- Vi har ikke lagt os fast på, om vi skal rulle den tilbage til fire år eller om vi skal finde nogle andre perioder, eller om man kan gøre dagpengeperioden konjunkturafhængig også, sådan at man kan have en længere dagpengeperiode, når ledigheden er høj.

Fortilfælde under oliekrisen

Faktisk er der fortilfælde for det tilbage i 70'erne, da vi havde oliekriserne, fortæller LO-formanden.

Dengang havde man toethalvt-årig dagpengeperiode. Men på gruind af den høje ledighed og risikoen for, at alt for mange tusinde ville falde ud af dagpengesystemet forlængede man dagpengeperioden til tre år.

- Og det er den tankegang jeg også er inde på i dag, siger Harald Børsting.

Dækningsbidraget skal op

Samtidig peger LO også på, at dagpengesatsen bør sættes op, så den økonomiske dækning under ledighed forbedres.

I dag får man 90 procent af sin hidtidige løn i dagpenge, dog max 200.000 kroner. Og her kan LO godt se for sig, at det bliver mere interessant at kigge på dagpengenes størrelse end at rulle dagpengeperioden tilbage til fire år.

- Vi kan jo se, at blandt faglærte grupper i LO er vi nede på under halvdelen af dækningen nu, hvis man kommer fra et faglært job og så blir ledig, siger Harald Børsting.

Elektrikere lav dækningsgrad

Beregninger fra LO viser, at en elektriker i 1982 fik dækket 73 % af sin løn, hvis han blev ledig og gik på dagpenge. 30 år senere var dækningsgraden faldet til 44 %.

En murers dækningsgrad er tilsvarende faldet fra 70 til 40 procent, mens den lavtlønnede rengøringsmedarbejder, der i 1982 fik dækket 90 % af sin løn nu har en dækningsgrad på 65 %:

- Dækningsgraden er faldet voldosmt. Og det vi kan se er, at for gennemsnits-LO-arbejderen i dag ligger dækningsgraden lige over 50 procent. Det vil sige at man går ikke efter 90 procent, som jo egentlig er den lovfastsatte grænse for max dagpenge, siger Harald Børsting.

- Det man de facto går ned på er i snit 50 procent i dækning. Så vi mener der er grund til at lave et mere attraktivt dagpengesystem. Derfor forventer jeg da klart, at dagpengesystemet er til forhhandling.

LO-formand Harald Børsting vil ikke sætte pris på forbedringerne af dagpengesystemet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk