LO og FTF tager et skridt nærmere ægteskab

Bestyrelserne skal på en kongres 13. april beslutte, om organisationerne lægges sammen.

3F's formand, Per Christensen, vil nu samarbejde med FTF om en sammenlægning af LO og FTF, selvom 3f stemte nej til fusionen. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Bestyrelserne i de to store paraplyorganisationer LO og FTF har i dag besluttet, at de vil gå skridtet videre om at slå pjalterne sammen og indgå et ægteskab til én stor hovedorganisation.

Det betyder, at bestyrelserne nu er klar til at stemme om en historisk sammenlægning af de to fagforbund, der vil forene 1,5 millioner offentlige og private lønmodtagere.

- Jeg synes, vi er nået frem til et stærkt grundlag for at beslutte, om vi skal etablere en ny hovedorganisation for lønmodtagerne i Danmark, siger LO's formand, Lizette Risgaard, i en pressemeddelelse.

Formand i FTF, Bente Sorgenfrey, er glad for beslutningen om at gå videre.

- Det er en historisk mulighed for fagbevægelsen. Lønmodtagerne i Danmark kan få en meget stærk stemme - med en solidarisk vision og en handlekraftig organisation, siger Sorgenfrey i en pressemeddelelse.

Men Fagforbundet 3F, der huser 280.000 medlemmer, har sammen med flere af de små LO-forbund indtil nu hældet til et nej.

Alligevel vil 3F gå ind i et samarbejde med FTF, hvis sammenlægningen bliver en realitet, siger 3F's formand, Per Christensen:

- Vi er ikke dem, der er sure og stiller os i bagerste række. Vi arbejder naturligvis positivt med, selvom vi ikke mener, det er verdens bedste idé, siger Per Christensen.

De to fagforbund skal nu hver især mødes til ekstraordinære kongresser den 13.april. Her skal de stemme om, hvorvidt man går videre med fusionen eller ej.

Men på kongressen er et almindeligt flertal ikke nok. Her skal to tredjedele være klar til at indgå en fusion, hvis det skal lykkes at forene de 1,5 millioner medlemmer.

Der er 400 delegerede på LO-kongressen, og 3F alene har 104 stemmer. Hvis 134 delegerede på LO-kongressen stemmer nej, falder fusionsplanen til gulvet.