LO om Ryanair-dom: En sejr for den danske model

Hovedforbundet LO’s næstformand, Lizette Risgaard, opfordrer igen Ryanair til at indgå en overenskomst.

LO's næstformand Lizette Risgaard foran Arbejdsretten i København. Hun kalder dagens dom for en sejr for den danske model. (Foto: Claus bech © Scanpix)

En sejr for den danske model.

Så klar er reaktionen fra LO-næstformand og formandskandidat Lizette Risgaard, efter fagbevægelsen her til eftermiddag fik blåstemplet en konflikt mod det irske flyselskab Ryanair.

Med afgørelsen i hånden kan Flyvebranchens Personaleunion (FPU) og Serviceforbundet lovligt iværksætte blokader mod Ryanairs fly, såfremt flyselskabet har base i en dansk lufthavn.

Men konflikten vil hovedforbundet LO helst undgå og de opfordrer derfor Ryanair til at sætte sig ved forhandlingsbordet og underskrive en overenskomst. Noget som det irske lavprisselskab notorisk har modsat sat sig i alle de lande, hvor de har baser.

-Vi vil naturligvis allerhelst undgå konflikten, og vi håber derfor, at Ryanair kommer til forhandlingsbordet. Ryanair fik de konkrete udspil til overenskomsterne allerede i februar, nu har de muligheden for at kigge på dem igen, og indgå en overenskomst, siger Lizette Risgaard.

Konflikt skal genvarsles

I Arbejdsrettens kendelse i dag kom det også frem, at LO ikke har varslet konflikten mod Ryanair korrekt. Derfor skal konflikten endnu engang varsles. Noget som kommer til at tage flere uger.

Ifølge LO kan en konflikt iværksættes omkring den 18. juli, men hovedforbundet tager selv forbehold for, at det løbende kan ændre sig.

Hvorvidt det overhovedet kommer til en konflikt er dog relativt usikkert. Forudsætningen for, at FPU og Serviceforbundet kan iværksætte blokader, er, at selskabet opererer med base fra en dansk lufthavn. Lige nu har Ryanair base i Københavns Lufthavn samt i Billund, men efter nederlaget i Arbejdsretten har selskabet meddelt, at basen i København lukkes.

Det irske lavprisselskab trækker dermed sit eneste overnattende fly fra København og vil fremover flyve til Københavns Lufthavn fra andre europæiske lufthavne, hvor irerne i dag har en base.

Ryanair har siden marts fløjet fra Københavns Lufthavn, Kastrup. Selskabet har gennem en årrække også haft base i Billund, men her har fagbevægelsen ikke haft held til at samle de ansatte bag sig til en konflikt.

Dagens afgørelse i sagen giver dog også fagbevægelsen mulighed for at iværksætte blokader mod Ryanairs fly i Billund Lufthavn.

Facebook
Twitter